За седма поредна година през месец октомври организираме и участваме

...
За седма поредна година през месец октомври организираме и участваме
Коментари Харесай

Фандъкова: Създадохме първата общинска програма за превенция на рак на гърдата

За седма поредна година през месец октомври организираме и участваме в самодейността за предварителна защита против рака на млечната жлеза.

В нея общински лечебни заведения провеждат безвъзмездни профилактични прегледи. Създадохме и продължаваме общинска стратегия за скрининг на млечната жлеза, която е най-голямата скринингова стратегия за рак на млечната жлеза в България.

Започнахме я като общински план, който се надявам да стане и народен. Това сподели претендентът за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от ГЕРБ/СДС, предава пресцентъра на ГЕРБ.

Над 19 000 са дамите, които се прегледани гратис от лекари в най-големите общински и държавни лечебни заведения.

„ Целта на програмата е предварителна защита, тъй като открит на време ракът е лечим. Казвам го като човек, който е минал през това “, уточни Фандъкова.



Нана Гладуиш, създател на фондация „ Една от 8 “ уточни, че взе участие в тази самодейност, тъй като е значимо да се напомня за дамите, които не съумяха да преборят тежката болест в чиято памет през днешния ден бяха пуснати 1200 розови балони.

Тя уточни, че Фандъкова е образец за мощ и работа за хората. Едно от значимите неща е да продължи да се работи и да се направи национална скринингова стратегия, показаха Нана Гладуиш и Йорданка Фандъкова.



Инициативата се провежда от Първа САГБАЛ „ Света София “ и е част от осведомителна и профилактична акция за битка с тежкото заболяване, която болничното заведение инициира всяка година, през месец октомври. Участие в събитието взеха Зоя Паунова - изпълнителен шеф на АстраЗенека България, Георги Руйчев - изпълнителен шеф на Български конгрес на бизнес водачите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР