За създаване на повърхност с променящи се цветове vivo прилага

...
Коментари Харесай

Открит от vivo материал е способен да променя цвета си


За основаване на повърхнина с изменящи се цветове vivo ползва реформаторски способи за обработка на долния пласт на фолиото, прикрепено към задния панел на смарт телефона
(снимка vivo)

В устрема си към нововъведения компанията за смарт телефони vivo откри нов материал, притежаващ свойства за смяна на цвета, когато е изложен на UV светлина. В взаимозависимост от изискванията на осветеност, технологията за смяна на цвета с фотохромно стъкло разрешава външността на устройството да прелива от един цвят в различен. Това води до реализиране на по-живи нюанси по отношение на други сходни технологии, основани на електрохромизъм.

От 2018 година изследователският екип на vivo опитва с безчет разнообразни материали, в това число фотохромни такива. Материалите, употребявани в ранния стадий на изследванията, обаче не дават отговор на нужната устойчивост, защото цветовете, покритието и дизайнът елементарно биват компрометирани.

След проби на шест материала, доставени от немски и японски производители, през 2020 година изследователският екип най-сетне се стопира на благонадежден вид, който да е подобаващ за смарт телефони. Естествено идва и идващият въпрос: Как да се приложи фотохромният материал, без това да повлияе на функционалностите на смарт телефона?
още по темата
Фотохромните молекули са клас молекули, които трансформират цвета си, когато са подтиквани от източник на светлина, а цветовите резултати зависят от вътрешната молекулярна конструкция на материала. За основаване на повърхнина с изменящи се цветове са нужни реформаторски способи за обработка на долния пласт на взривоустойчивото фолио, прикрепено към задния стъклен панел. Чрез тези новаторски способи инженерите на vivo реализират по този начин стремежи резултат.

Материалите са изложени на разнообразни светлинни условия – като естествена слънчева светлина през другите часове на деня и изменящи се температурни амплитуди.

Интересен факт е, че UV лампите за маникюр, употребявани в козметичните студия, се трансформират в един от инструментите за стимулиране на UV лъчи, като допълнение към лабораторните такива, заради тяхната еластичност.

Изследвани са над 15 разнообразни цвята и единствено няколко от постигнатите резултати на преливане минават строгия скрининг, който разрешава по-късно те да бъдат предоставени на потребителите.

Иновативната фотохромна технология към този момент се употребява в няколко смарт телефона на vivo
(снимка vivo)

Едни от най-важните критерии за vivo са резистентност на атмосферни въздействия и стареене. Прототипите са подложени на строги опити в лабораторията на vivo, в това число UV тест за стареене и 96-часово облъчване благодарение на тестер Q-Lab QUV Accelerated Weathering Tester.

Един цикъл на тестване се състои от 4 часа излагане на ултравиолетови лъчи и 4 часа на влага, като целият развой протича в общо 12 цикъла. Друг опит е основан на слънчевата радиация. Поставени в кутия под профилирана лампа, прототипите са облъчвани в продължение на 20 часа, а по-късно са оставяни да престоят 4 часа на мрачно.

През юли 2021 година технологията на vivo за смяна на цвета с фотохромно стъкло е пусната сполучливо. За първи път се употребяват фотохромни материали при всеобщо създавани артикули и се откриват нови стандарти за инспекция и тест.

Днес технологията се ползва върху три модела смарт телефони vivo в Европа – V21, V23, както и неотдавна пуснатия на българския пазар – X80 Lite.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР