За саниране на жилищните сгради са предвидени 1,4 милиарда лв.

...
За саниране на жилищните сгради са предвидени 1,4 милиарда лв.
Коментари Харесай

Парите ще стигнат за 1500 сгради, а чакат още 54 хиляди

За саниране на жилищните здания са планувани 1,4 милиарда лева по Плана за възобновяване и резистентност. За повече детайлности по тематиката беседваме с Лилия Чолакова от Асоциация на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност. 
- Реално по какъв начин ще става кандидатстването по тази стратегия? 
- Едното изискване е да има към този момент основано съдружие на притежателите на постройката. Също постройката да разполага с механически паспорт, който следва да бъде направен напълно за сметка на притежателите. Това значи, че притежателите на независими обекти би трябвало сами да платят за него. По изследване на Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност, това ще коства сред 300-500 лева на апартамент. Цената зависи от разгърнатата застроена повърхност на постройката, с какви налични документи се разполага и дали е типово строителство.

Проблемът обаче е, че плануваният финансов запас от 1.4 милиарда лева е заложен по този начин,  че да бъдат актуализирани 1000-1500 здания. При състояние че нуждаещи се са повече от 54 хиляди здания.
- Какви са разликите за претендентите, подали документи преди и след 31 март 2023 година?
- Основната разлика сред двете групи е процентът на финансиране - при първата група, до 31.03.2023 година, той възлиза на 100% безплатна помощ, а при втората - до 80% безплатна финансова помощ и с 20% самоучастие - личен запас на притежателите.

Тези 20% биха могли обаче да се обезпечат чрез  финансов механизъм или посредством контракт за енергийно икономисване (ЕСКО компонент). Иначе казано, ЕСКО договорът планува финансирането на санирането да се обезпечи от различен финансов източник, като притежателят на жилището изплаща задължението си през сметките за отопление. 
-  Какво ще стане с тези над 3000 здания в страната, чакащи саниране от миналата стратегия?
- До момента стана ясно, че те няма да имат преимущество в Националната стратегия за енергийно възобновяване на жилищните и нежилищните здания. И ще би трябвало да изпълнят новите условия и да подадат още веднъж документи. Новата стратегия изисква постигане на енергиен клас В, а не както до момента ​- клас С. Едно от новите условия е постройката да разполага с механически паспорт - това е и повода за отменяне на преимуществото на чакащите здания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР