За съжаление, разказът за колоритната Нора Нова – първата българка,

...
За съжаление, разказът за колоритната Нора Нова – първата българка,
Коментари Харесай

Нора Нова победи Ковид-19 и рака, но не и самотата

За страдание, разказът за колоритната Нора Нова – първата българка, взела участие в песенния конкурс на Евровизия, към този момент е в минало време. Ахинора Куманова, както е родена и с това име стартира кариерата си като певица в България, ни напусна след двудневна битка за живота й в интензивното поделение на „ Пирогов ”. Близки я намират в дома й, повалена от тежък инсулт, от който тя не се разсънва.

Като дамите без възраст – и нейната е имагинерно разбиране. Годината на рождението й се колебае в необятна амплитуда – от 1928 до 1943 година На Нора й харесва, естествено, последната. Пред близки другари разкрива и се заклева, че действително е родена през 1933 година в София, а това значи, че три месеца не й доближават да навърши 89 и да навлезе в деветото си десетилетие. Колкото до 1943 година, това било неточност, по нейните думи на западногерманската държавна администрация. Получавайки новата си персонална карта, българката, немски гражданин от 1960 година, вижда грешката с цяло десетилетие, едвам откакто си потегля. Понечва да завърти посоката на колата си на назад – тя кара от млади години до 86 години – и да се върне в районното, само че си споделя: „ Ахиноро, това е добре пристигнало за теб, трай си! За цялостен живот ще си по-млада ”.
В електронната Уикипедия непрестанно се трансформира рождената й година – на 1928 година Нора, въпреки да не употребява обществените мрежи, схваща това и доста се нервира. Отдава го на недоброжелатели. „ Е, остаряла съм, но не чак толкоз! ”, отсича тя.

Клюкарите обаче не схващат, че тя претърпява интервенция от рак на гърдата на 80 години. След като й откриват бучка, отпътува на лекуване в онкологична клиника в Турция. Завръща се полуобнадеждена. Казали й, че възрастта й ще бъде спънка за развиването на карцинома, та да го оставят на доизживяване. Оказва се, че при постъпването й в „ Пирогов ” по неотложност преди дни, бучката е нарастнала доста.

През декември певицата заболява от Ковид-19, откакто съвсем две години живее в цялостна изолираност. Но въпреки всичко идват хора, които й оказват помощ в семейството. Когато положението й се утежнява и стартира мъчно да диша, я откарват в Инфекциозна болница. По пътя, в типичния си жанр Нора се възмущава, че колата за спешна помощ тръска, като че ли кара животни. За наслада, тя се възвръща с бързината на младеж. Бързо я изписват и без странични провали.

Неичмерпаемата на жизнеспособност Нора Нова се изтощава не от вируса, а от обстановката на пандемия. Затварянето у дома я лишава от обществените й контакти, от необятното другарство, генериращи у нея ентусиазъм за живот и досетливост на срещи, прекарвания, мнения и мотиви за смешки. Тенденията на оттегляне от приемите, на които тя е чест посетител, стартира по-рано. Намаляват и срещите с доста от старите й познати – някои от приятелите не устоят на язвителните й от време на време анекдоти. Пределът на отсяването идва с въвеждането на ограниченията за изолираност – тогава връзката й безусловно се занулява. От стотиците, с които си е казвала „ наздраве ” и им е плащала сметките, остават единствено шепа другари и последните роднини. 

Съвсем неотдавна в Германия умира сестра й Илка – по-възрастна от нея. Не са се виждали повече от 15 години, защото каката устройва вечно фамилията си в Германия, не без помощта на Нора. Веднага след рухването на социализма, Ахинора стартира да се връща в София, откъдето бяга през 1960 година, с цел да се трансформира в една от най-успелите в международния шоубизнес. След време взема под крилото и роднините си, само че те не избират противоположния път.

Стопирането на светския живот и затварянето сред четири стени обездвижват артистичната и бизнес дама. Като последица възрастовите промени се ускоряват все по-утежняващо. Понякога се жали на другари, че паметта й стартира да изневерява. Един от най-драматичните случаи, който я отхвърля от кормуването е, е сядането в колата и... загубата на изясненост по какъв начин да открие хората, на които ще гостува. Разплаква се, тегли една майна и се прибира в жилището си. Вкъщи я чака единствено и само кученцето – породисто пес, харизано й преди 2 години за рождения ден, с цел да й бъде дружинка.

И по този начин до тежкия инсулт този понеделник. Приятел предприемач, ползващ се с доверието й, я намира в дома й, припаднала в спалнята си и в безсъзнание. Не е ясно какъв брой време е лежала по този начин. Откарва я незабавно в „ Пирогов ”, одобряват я в интензивно поделение. Констатират мозъчния удар и не дават прогнози. За сериозността на ситуацията се схваща по лекарските думи, че в случай че оживее, ще бъде изцяло неподвижна. Неподвижна ли? Духът на Нора не познава това. Автобиографията й, озаглавена „ Не е значимо по какъв начин ще умреш, значимо е по какъв начин си живял ”, приключва таман с откъс за свободата като висше човешко завладяване и полезност.

Без въобще да идва в схващане, Нора отлита при безграничната независимост и обич на 9 февруари . Да й ярък пътят! И в случай че там има смешки и остроумия, сигурни сме, ще е при тях. Приживе заръчва да не е тъжно погребението й. Ето за какво сега родствениците й още търсят метод да изпълнят желанието й, доколкото въобще е осъществимо.
Но да се върнем на земното. Светската персона има апартамент в елитна столична кооперация. Публична загадка е, че тя го продава повече от 10 години преди гибелта си против право на прилагане до живот. От получените средства тя обезпечава високия стандарт, с който е привикнала да живее от детството си. Последната форма на частен бизнес, стопанисван от нея, е магазин в хотела, намиращ се против Народното събрание. Софиянци от първите години на демокрацията чудесно си спомнят кокетния бутик „ Нора Нова ” на ул. „ Раковска ”. В него дамата ползва опита си от търговия с първокласни артикули в Мюнхен. Сред ВИП-клиентелата на нейните бутици са били имена като Мария Калас и Тина Търнър. Преди да блесне като бизнес дама, Ахинора от София покорява музикалните ранглисти на Германия откъм западната част на Берлинската стена.

Тя напуща България съвсем подмолно – дами се проформа за немец, касиер на гастролиралия у нас цирк „ Буш ”. Попада в лагер за бежанци от Изтока и откакто се пуска мълвата, че звезда № 1 на източния блок е измежду тях, идват първите публицисти, които ще й обезпечат дългата медийна популярност на Запад. Немският е матерен за нея, защото татко й, посланик, е на работа в Германия и се дами наново за германка, откакто рождената майка на Нора умира напълно млада. Всичките й песни от западногерманския интервал са немски, те звучат по Радио Люксембург – слушано незаконно у нас, издавани са на плочи от колосите „ Електрола ” и „ Ариола ”.

Ахинора се взема решение на аванторюта да емигрира, откакто е задържана по време на Унгарските събития и държана месец в пандиза, при все огромната й известност като певица на занимателна музика. С джентълмена от цирка, осъществил бягството й, остават другари, както с всички мъже, с които е била интимна. Първият й брачен партньор е българинът Паскал, наследник на посланик. Жени се и трети път – за немец. Деца няма и регистрира това за неточност едвам в годините, когато се отдръпва от светския звук и остава изцяло сама.
Най-големият й житейски триумф е присъединяване на финала на „ Евровизия ” през 1964 година, представяйки шлагер от Германия. Изборът й е след първо място в народен конкурс. По време на осъществяването й в Белгия на сцената излиза стачкуващ, който без отношение към певицата и обстановката, стартира да скандира против режима на диктатора Франко в Испания. Докато бунтарят бъде изведен, българката философски не помръдва от подиума, облечена в изящната си бяла рокля. После запява отново, само че се усеща смутена. Песента й губи в класацията по точки, а Нора се утешава с олимпийския принцип за присъединяване.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР