За съжаление обаче се оказва, че сме дали най-вече хора.

...
За съжаление обаче се оказва, че сме дали най-вече хора.
Коментари Харесай

Можете ли да познаете в коя държава има най-много българи?

 Можете ли да познаете в коя страна има най-вече българи? За страдание обаче се оказва, че сме дали най-много хора. От съвсем 9 милиона през 1989 година, страната ни понижава като население до към 7 200 000 през днешния ден.

Раждаемостта у нас е ниска, само че не е доста по-различна от тази в множеството западни общества. Причината за този срив е всеобщата емиграция през 90-те. Има голям брой българи на всички места по света, само че в класацията има няколко страни, които са най-честият избор на средностатистическия бежанец у нас. Вижте къде има най-вече българи.

1. Съединени американски щати

Най-многобройната българска емигрантска общественост зад граница се намира в страната на неограничените благоприятни условия. При последното броене в Съединени американски щати като българи се дефинират 95 588 души. Ако прибавим и хората с българско родословие, то общността нараства до съвсем 300 000 души. Най-много българи живеят в Калифорния, само че градовете с най-голямо българско население са Чикаго и Ню Йорк. Те се преселват там на най-малко няколко огромни талази през 20-ти век.

2. Германия

Български емигрантски общности в Германия има още времето на Турското иго. Именно там през 1846 година Иван Богоров издава първият български вестник – Български орел. Днес в страната живеят към 220 000 души от български генезис, като общността непрестанно се усилва. Страната е същински магнит за кандидат-студенти, поради влиятелните си университети и мощна стопанска система. Именно студентите са измежду аргументите за бързото повишаване на общността след 2007 година.

3. Испания

Третата страна в чужбина, в която има най-вече българи, е Испания. Повечето българи там се преселват през 90-те години и работят в бързо разрастващите се браншове на строителството и туризма. Точният им брой е обект на разногласия – Испанското държавно управление пресмята, че са към 150 000, до момента в който неправителствени организации слагат броя по-близо до 250 000 души. Голяма част от преселниците там са от най-бедните райони на България – Северна и Северозападна България.

4. Италия

Следващата по величина българска общественост се намира на Апенините. Профилът на българите в Италия е по-сходен с този на сънародниците ни в Испания – най-вече стопански емигранти от 90-те години. Повечето живеят в Северна Италия, в градовете Милано, Флоренция, Верона и Торино. Към момента те се най-малко към 120 000 души. Българи в Италия обаче има доста от дълго време. Там, през далечната 1651 година, Филип Станиславов основава първата печатна книга на български език.

5. Англия

Хората се майтапят, че след вота за Брекзит, самото име на Обединено кралство е почнало да звучи саркастично. Това обаче към този момент не е прогонило българската общественост във Англия. Според най-консервативните калкулации там живеят към 70 000 наши сънародници. Подобно на българската общественост в Германия, тази във Англия нараства внезапно след влизането ни в Европейски Съюз. Предстои да забележим какво ще се случи с нея, откакто Обединеното кралство реши да напусне Обединена Европа…

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР