За ролята на сънищата в живота ни, споделено от Михаел

...
За ролята на сънищата в живота ни, споделено от Михаел
Коментари Харесай

Сънищата в нашия живот ♥ Михаел ЛАЙТМАН

За ролята на сънищата в живота ни, споделено от Михаел Лайтман – професор по онтология и доктрина на познанието, лекар по философия и Кабала, магистър по биокибернетика, член на Световния съвет на мъдростта (Word Wisdom Council).

Sleepy by Edward Cucuel, (1875 - 1951)

Човек прекарва в сън една трета от живота си и през цялото това време сънува, макар че не помни множеството от сънищата. Много легенди и приказки са насъбрани към сънищата, това събитие е вълнувало човечеството през цялата му история. Да разшифроват сънищата са се опитвали античните римляни и гърци. Но до момента този феномен остава мистерия. И по този начин, какво са сънищата? Откъде и защо идват?

Сънищата са сериозна работа

За сънищата се приказва и в Тора: сънят на Яков, сънищата на Фараона и неговите министри. Сънят е естествено събитие, само че от време на време възприемаме сънищата като нещо несериозно, като някакви нереални видения. Кабалистите споделят, че в съня мозъкът обобщава цялата информация, която е получена денем и това възприемаме като сънища. Тези данни, избрани трептения, зараждащи в мозъка без връзка с действителната материя, получават специфични форми и по тази причина виждаме необикновени картини: хора, животни, странни събития.

Всичко това е разследване от обстоятелството, че сънят, за разлика от действителността, няма материална основа. В него всичко се случва като че ли във въздуха, без връзка с нашите съответни стремежи. Освен това в съня може да се проявят желанията, които бихме желали да осъществяваме, само че не можем. А също и страховете, от които не можем да се освободим, всевъзможни мечти, претърпени приятни и неприятни прекарвания. Сред тях има и такива, за които бихме желали да забравим. Може би в действителния живот сме съумели, само че подсъзнателно те още живеят в нас. Следователно когато спим, откъсвайки се от действителния свят и когато обкръжаващата ни среда не ни въздейства, всички тези страхове и прекарвания се разсънват в нас и оживяват в съня.

Сънищата могат доста да опишат за индивида: за неговото вътрешно положение, стремежи, мисли, всевъзможни проекти, страхове, спънки. Когато е под внушаемост, той може да се изследва и да се извлече доста информация от него. В това положение човек губи надзор над себе си и се отваря за проучване.

Има ли оракулски сънища?

Във всеки от нас има към този момент заложена стратегия за всичко, което ще се случи с него до края на този живот, а може би и по-нататък. И в случай че човек има специфични качества, които му разрешават да види бъдещето, тогава той може да го предскаже. В действителния живот бъдещите положения още не са се показали, само че можем да ги забележим в сънищата.

В историята има такива пророци. Хората през вековете са ги употребявали, само че най-после нормално са ги убивали поради нежелани прогнози. И не е инцидентно, че бъдещето е прикрито от нас. Защото в случай че човек знае бъдещето си, той просто ще се самоубие, тъй като животът му би изгубил смисъл. Затова природата ни е лишила от способността да виждаме бъдещето.

С помощта на науката кабала имаме опция да подобрим бъдещето си. Можем да се издигнем над програмираната ни орис при изискване, че се издигнем на равнището, където е формирана тази стратегия на бъдещето, можем да проникнем в този „ компютър “, в вярната директория и да препрограмираме живота си. Тогава ще можем сами да планираме идните междинни стадии и да променим всички положения, през които прекосяваме, като се изключи последното. Крайното положение се отнася до по-високото равнище, което не можем да реализираме в този момент. Науката кабала ни изяснява, че това е най-хубавото, напълно положение. И в случай че желаеме да напреднем към него по положителния път, би трябвало да го изучим и от това да разберем по какъв начин последователно да осъществяваме това прелестно бъдеще на всеки стадий от нашето развиване. Понеже започвайки от през днешния ден, аз към този момент мога да привлека към мен фрагменти от положителното бъдеще и да ги осъществявам тъкмо в този момент в живота си. С това се занимава науката кабала, като ни образова по какъв начин да осъществяваме нашето положително бъдеще.

Не можем без сън

Човек не може да живее без сън. След няколко безсънни нощи той стартира да губи разсъдъка си, мозъкът не е в положение да действа без почивки за сън. Факт е, че нямаме друга опция да преминем от положение в положение, без да ги разделим със сън. Ако го разбираем с термините на науката кабала, то положението на индивида, духовното ходило, на което той се среща се дели на две елементи: горна, която се назовава ГАР и долна, която се назовава ВАК.

В горната част човек е безсънен и работи интензивно, получава и отдава, обменя чувствена и интелектуална информация с обкръжението си. Но с цел да промени дейното си положение, има потребност от отмора за сън. И сънят е като най-долната част на стъпалото, ВАК, изгубването на светлината хохма. Това е сходно на автомобил със общоприета скоростна кутия, която от самото начало би трябвало да минава през неутралната предавка при прехода от първа скорост към втора и от втора към трета. Между тях постоянно има неутрална скорост, това е сънят.

Не е инцидентно, че хората спят по 8-10 часа в денонощието. Който спи по-малко от 6-7 часа към този момент се усеща зле. И това може да бъде даже духовна спънка. Но самият сън и сънищата са материални феномени, които се отнасят към нашия нарцисизъм.  В тях няма нищо духовно.

Въпреки това не може да се каже, че в съня си индивида става като животно, той е просто латентен човек. И няма значение дали вижда сънищата си или не, основното е, че те минават през него. Затова той се разсънва подготвен за идващия ден. А по време на съня природата е подготвила в него всички принадлежности, нужни за осъществяване на новата задача.

Източник:
Картина: Sleepy by Edward Cucuel, (1875 - 1951); chinaoilpaintinggallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР