За риск от фалити предупреди директорът на Топлофикация Бургас:Не мисля,

...
За риск от фалити предупреди директорът на Топлофикация Бургас:Не мисля,
Коментари Харесай

Директорът на Топлофикация Бургас: Не мисля, че ще издържим дълго, ако не получим компенсации от държавата

За риск от банкрути предизвести шефът на Топлофикация Бургас:

„ Не мисля, че ще издържим дълго, в случай че не получим обезщетения от страната, които да понижат въздействието на възходящите цени на природния газ върху разноските ни! Рискът от банкрути при газовите топлофикации е голям! Браншът е в протесна подготвеност. “ предизвести изпълнителният шеф на Топлофикация Бургас инж. Христин Илиев, написа.

            Недовзетият доход за Топлофикация Бургас, който към момента не е върнат публично на топлофикациите дружно с трупащия се сега нов заради повишаващите се цени на природния газ, скоро ще доближи над 10 000 000 лв..

            Директорът изясни, че държавните обезщетения, които са получавали всички консуматори на природен газ до месец май ненапълно са понижили отрицателния резултат от голямото повишаване на цената на природния газ. Според инж. Христин Илиев уточни, че цялата регулаторна рамка не е настояща. По думите му продължаващото нарастване на цените на главното гориво и неналичието на обезщетения през юни и юли се трансформират в голям проблем и слагат в риск отоплителния сезон в доста градове.

            „ Юли 2021 година цената на природния газ беше 50 лв., година по-късно е 186 лв. и даже се приказва за 55% нарастване от август! Всеки месец разноските ни стават все по-големи. Възможно е скоро да изпаднем в неспособност да плащаме на доставчиците на природен газ. Фалитите в бранша ще са всеобщи, в случай че страната не одобри компенсационен механизъм. Абсурдно е страната да не предложи ограничения, с които да компенсира съответно всички консуматори на природен газ! Надявам се институциите, колкото и да са заети, да намерят време и да утвърдят обезщетения за високите цени на синьото гориво, който да важат за всички консуматори! “ сподели инж. Христин Илиев.

            По думите му в случай че фактически има банкрути на газови топлофикации, клиентите, които употребяват услугите им, всеобщо ще преминат към климатици и бойлери, което ще провокира следващ проблем.

            „ Ако 26 000 семейства в Бургас преминат в бързи периоди на отопление с електричество и подсигуряване на топла вода с електричество, сигурно електропреносната мрежа ще откаже! Освен без парно, хората ще останат и без ток. По-лошото е, че в случай че страната не вземе бързо ограничения, същото ще се случи и във Велико Търново, Враца, Плевен и други български градове. Съществува действителен риск с изключение на без отопление, да останем и без електрическа сила. Проблемът е доста сериозен! “ сподели инж. Христин Илиев.

            За казуса алармираха и от Асоциация на топлофикационните сдружения в България. От сдружението са изпратили писмо до отрасловите ведомства, с които ги срещат с казуса и показват вероятните опасности.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР