За рекордно кратък срок са одобрени и двете нови европрограми

...
За рекордно кратък срок са одобрени и двете нови европрограми
Коментари Харесай

Красимир Якимов: Понеделник МИР обявява за обществено обсъждане мярката за ВЕИ и локално съхранение на енергия за 200 млн. лв.

За рекордно къс период са утвърдени и двете нови европрограми по линия на МИР, на обща стойност над 5 милиарда лева

До края на годината следва отваряне на третата процедура от Плана-120 млн. за новаторски компании с щемпел за високи достижения

Четвъртата процедура от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) за „ ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “, изпълнявана от МИР, ще бъде оповестена за публично разискване в понеделник. Бюджетът й е 200 млн. лева Това съобщи началникът на кабинета на министъра на нововъведенията и растежа Красимир Якимов в петото издание на предаването „ Пари има: Говори министерството на нововъведенията и растежа “ в радиоверига „ Фокус “.

Якимов уточни, че мярката е за създаване на фотоволтаична система – така наречен слънчеви панели, а самата сила ще се създава само и единствено за лична приложимост, без да може да се препродава. 50% от инвестицията ще се финансира през Плана, като по тази процедура ще могат да аплайват с изключение на микро-, дребни и междинни предприятия и такива със заети до 499 лица или с до 1 500.

 „ По линия на МИР до края на годината по Плана към дребните и междинни предприятия ще бъдат оповестени общо четири процедури за 600 млн. лева Две от тях  – „ Технологична рационализация “ и „ ИКТ решения и киберсигурност “, са към този момент отворени. По първата процедура отворена по ПВУ в България за Технологична рационализация се чака към Коледа към този момент да се разгласят и описите на всички компании, които ще получат финансиране “, акцентира той.

   По думите му до 19 декември продължава и кандидатстването по втората отворена процедура от ПВУ за „ ИКТ решения и киберсигурност “. „ 8 дни преди края на втората мярка са подадени над 5000 планови оферти за близо 100 млн. лева “, сподели той. Бюджетът на процедурата е 30,6 млн. лева По нея компании могат да получат финансиране за направа на онлайн магазини, уеб сайтове, мобилни приложения, киберсигурност и други

            Красимир Якимов посочи, че след завършилото на 2 декември публично разискване по третата процедура от ПВУ – за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност се чака и нейното пускане. Мярката е с бюджет близо 120 млн. лева.  и е насочена  към компании, които са кандидатствали по европейските стратегии „ Хоризонт 2020 “ и „ Хоризонт Европа “, само че не са получили финансиране. „ Знакът на Европейска комисия подсигурява високото качество на плановите им хрумвания и капацитета им да бъдат създадени новаторски артикули и услуги с висока добавена стойност за българската стопанска система и общество. Призоваваме фирмите да аплайват за щемпел за качество на европейско равнище, защото предстоят още процедури, по които те ще могат да вземат участие “, сподели той.

Якимов уточни още, че за рекордно къс период са утвърдени и двете нови европрограми по линия на МИР, на обща стойност над 5 милиарда лева „ Това е новата стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) с бюджет 3 милиарда лева – изпратена на 16 август  и утвърдена на 3 октомври. Изцяло новата за България Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 милиарда лева, която бе изпратена на 26 октомври и утвърдена на 5 декември. Програмата е извънредно значима за поощряване на съдействие сред просвета и бизнес “, акцентира той.

 Началникът на кабинета заяви, че е подписано към този момент и съглашението с Европейския капиталов фонд. По него е обезпечен нов запас от 360 млн. лева, под формата на дялови принадлежности, с който ще се поддържат родните бизнесмени. Предстои документа да бъде утвърдени от Народното събрание. Финансовите принадлежности по НПВУ ще бъдат разполагаем на бизнеса при започване на идната година. Договорът с ЕИФ е част от отговорностите ни и за второто заплащане по Плана, акцентира Якимов.

            Относно ББР той посочи, че резултатите на досегашното ръководство са  били пагубни. „ При планувани 342 млн. лева на година запас за заеми за дребни и междинни предприятия, те е трябвало да дават по 4 заема дневно, а са давали по 4 заема, на месец.  Средният заем, който са давали, е 350 хиляди лева – в пъти под допустимия предел от 5 млн. лева, съобщи Якимов. Той изясни, че при над 300 хиляди дребни и междинни предприятия, регистрирани в България, банката е давала заеми на незначителна част от тях, под 1 % от всички, което добавя причините за отрицателната оценка на министър Пулев, като принципал. Той удостовери, че фокусът на ББР остават дребните и междинни предприятия. „ В момента се създават нови принадлежности за поддръжка на българските предприятия в структуроопределящи браншове, както и за компенсиране на районните несъответствия “, сподели той и добави, че ББР към този момент е открила чудесно партньорство с Фондовата борса за набиране на транспарантно финансиране.

            Якимов разяснява и прекосяването от едностепенна форма на ръководство – директорски съвет – в двустепенна – директорски и контролен препоръки във „ Фонд управител на финансовите принадлежности в България “ ЕАД. По думите му това е поредна стъпка в процеса на въвеждането на чисти и транспарантни политики  във Фонда на фондовете. „ Така ще се реализира по-добър надзор върху вземането на решенията, повече бистрота и цялостна гласност на работата на Фонда, аргументира решението той. Това е значимо, тъй като Фондът ръководи забележителен запас на българския поданик и на европейските ни сътрудници. През новия програмен интервал – до 2027 година, ресурсът на сдружението е с източник  – стратегиите, ръководени от МИР, като ресурсът ще е над 1,2 милиарда лева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР