За регистрацията на кладенец не се изисква нотариален акт, скица

...
За регистрацията на кладенец не се изисква нотариален акт, скица
Коментари Харесай

Обявиха какви документи са нужни за регистрация на кладенец

" За регистрацията на бунар не се изисква нотариален акт, схема на парцела, персонална карта и какъвто и да е различен документ. Единственият нужен документ е попълнено заявление за регистрация на бунар за лични потребности ". Това сподели заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров през днешния ден в границите на онлайн среща с представители на общини и регионални администрации, оповестиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Целта на регистрацията на кладенците е в Басейновите дирекции на ръководство да постъпи настояща информация за броя и местата на водовземните уреди, с цел да може да се подсигурява справедливото прилагане на водните запаси . Изискването за регистрация на кладенците като водовземни уреди е в сходство със Закона за водите, прецизират от Министерство на околната среда и водите.

За регистрация на бунар е належащо да се подаде заявление в Басейновата дирекция (БД), на чиято територия се намира парцелът с кладенеца. Заявлението може да се подаде и посредством съответния кмет на община, кмет на регион, кмет на кметство или кметския наместник по местонахождението на кладенеца. Не се заплаща такса за регистрация на водовземни уреди . Тази регистрация се отнася за кладенците, водата от които се употребява за битови цели, за поливане и развъждане на животни за потребностите на семейството. Ползването на вода до 10 куб. м на денонощие от записаните кладенци в обитаемоте места е гратис . Не се изисква монтиране на водомери и за тези кладенци не се заплащат никакви държавни такси или налози, прецизират от министерството.

Срокът за подаване на заявките за регистрация на уреди и за лични, и за икономически потребности, е до 28 ноември .

Вчера отрасловата парламентарна комисия прегледа два законопроекта за промени в Закона за запазване на околната среда. Този на депутати от ГЕРБ-СДС планува да се удължи с една година - до 28 ноември 2023 година, срокът за подаване на заявки за регистрация за водовземни уреди за подземни води и за кладенци за облекчаване на лични потребности на жителите. От парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " оферират срокът да бъде продължен с три години - до 28 ноември 2025 година.

Младен Шишков, един от вносителите на законопроекта от ГЕРБ-СДС, съобщи за Българска телеграфна агенция, че задачата на регистъра е да има настояща информация по отношение на водоползването в страната . Манол Генов, един от вносителите на законопроекта от " Българска социалистическа партия за България ", уточни за Българска телеграфна агенция, че е значимо да се задели човешки и финансов запас за басейновите дирекции, с цел да могат дейно и навременно да обработват документите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР