За развитие на възможностите за двупосочен пренос на природен газ

...
За развитие на възможностите за двупосочен пренос на природен газ
Коментари Харесай

България, Гърция, Румъния и Унгария си обещаха да си доставят взаимно природен газ

За развиване на опциите за двупосочен транспорт на природен газ се споразумяха през днешния ден в Брюксел представителите на газопхреносните компании на Гърция, България, Румъния и Унгария, заяви българската държавна компания " Булгартрансгаз ".

Днес в Брюксел техни представители подписаха меморандум за съгласие за реализация на Вертикалния газов кулоар. Страни по документа са операторите на газопреносни мрежи в България, Гърция, Румъния и Унгария, надлежно " Булгартрансгаз " ЕАД, DESFA S.A., " TRANSGAZ " S.A., FGSZ Ltd, както и плановата компания " АЙ СИ ДЖИ БИ " АД, която осъществя плана за междусистемна връзка сред Гърция и България (IGB).

Страните се ангажират да развиват и предизвикват както основните трансгранични планове за междусистемно свързване, разпознати от Европейската комисия като такива от " общ интерес ", по този начин и всички други планове, спомагащи за реализацията на коридора.

Според българското сдружение такива планове ще спомогнат за основаването на либерализиран, конкурентен и транспарантен пазар на природен газ в България, както и диверсифициране на източниците и маршрутите. Това ще спомогне доста за повишение на енергийната самостоятелност и сигурност на страната. За постигането на тези цели сдружението работи както в посока създаване на нужната инфраструктура, по този начин и за основаване на всички нужни условия за действието на газов пазар в страната, се споделя в съобщениетго му.
.
" Булгартрансгаз " осведоми, че към този момент е осъществил няколко основни плана и начинания, които доста покачиха опциите за двупосочен транспорт, се споделя в известието. Това са междусистемните газови връзки и повишението на потенциала на някои от тях, разширението на газопреносната система в страната.

Подписаният нов меморандум за съгласие ще спомогне както за продължение на положителното съдействие и съгласуваност сред операторите, по този начин и за завършването на настоящи и реализирането на нови планове. Такива са планът за терминал за полутечен природен газ наоколо до Александруполис и междусистемната връзка Гърция–България (IGB). Двата плана са основни за реализиране на диверсификация на източниците и маршрутите, защото ще обезпечат достъп на Централна и Югоизточна Европа до природен газ от Азербайджан посредством към този момент построените в Гърция и Турция Трансадриатически и Трансанадолски газопроводи, както и на полутечен природен газ от разнообразни източници, се споделя в прессъобщението.

Така България последователно излиза от цялостната взаимозависимост от съветските доставки, която най-ярко пролича преди 10 година при газовата рецесия от януари 2009 година със прекъсването на съветския пренос през Украйна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР