За разлика от милиони други американски фермери, производителите на чесън

...
За разлика от милиони други американски фермери, производителите на чесън
Коментари Харесай

Чесънът е големият победител в САЩ от търговската война с Китай

За разлика от милиони други американски фермери, производителите на чесън печелят от комерсиалната война с Китай и надлежно приветстват последната икономическа офанзива на Доналд Тръмп , оповестява " Гардиън ".

Продажбите на чесън, отглеждан в Калифорния, към този момент се усилват след десетилетия загуба поради по-евтин китайски импорт. Продажбите могат да станат още по-добри, защото китайският чесън е изправен пред още по-високи мита , без да се вижда краят на комерсиалната война.

" В един съвършен свят бихме желали митата да останат вечно ", разяснява Кен Кристофър, изпълнителен вицепрезидент на Christopher Ranch, най-големият от трите останали производители на чесън в Съединени американски щати.

Докато доста аграрни стопани страдат от комерсиалната война , тъй като разчитат в огромна степен на вноса в Китай , американските производители на чесън имат изгода, тъй като разчитат най-вече на продажбите на вътрешния пазар.
 Организацията за икономическо сътрудничество и раз: Търговската война на Тръмп с Китай ще навреди на стопанската система на Съединени американски щати
Организацията за икономическо сътрудничество и раз: Търговската война на Тръмп с Китай ще навреди на стопанската система на Съединени американски щати

Засилването на разногласието сред Вашингтон и Пекин евентуално ще докара до спад на международния Брутният вътрешен продукт с 0,7%

Митата за китайски чесън са се нараснали от 10% на 25% , откакто Съединени американски щати усилиха митата за 200 милиарда $ китайски артикули и са се отказали от вярата, че комерсиално съглашение сред Съединени американски щати и Китай може да настъпи скоро.

Докато соевите ферми в Средния запад на Съединени американски щати следят по какъв начин силозите се пълнят с непродадени култури , защото техният главен покупател - Китай спря покупките , чесънът означи растеж на продажбите с 15% през последното тримесечие на 2018 година, откакто Съединени американски щати приложиха 10% мита за импорт на китайски чесън през септември.

Ескалацията в комерсиалната война е единствено няколко седмици преди събирането на чесън в Съединени американски щати . " Очакваме повишаване в търсенето на чесън в Калифорния през идващите седмици ", изяснява Кристофър.

Кристофър , на 33 години, чиято плантация е 5900 акра в Гилрой, Калифорния, пътува до Вашингтон през юли , за д а призове администрацията на Тръмп да включи чесъна в листата на вноса , който ще се сблъска с мита. Като лобира за митата, Кристофър следва стъпките на дядо си , който се бори д а приложи антидъмпингово мито до 400% върху китайския чесън през 90-те години .

" Ние разбираме в по-широк стопански смисъл, че комерсиалната война не е в най-хубавия интерес на Съединени американски щати , само че защото митата се случват по този начин или другояче, трябваше да сме сигурни, че чесънът е част от уравнението. ", добавя той.
 Walmart предизвести американците, че високите мита значат и високи цени
Walmart предизвести американците, че високите мита значат и високи цени

Потърпевши ще са главните клиенти, които живеят от заплата на заплата

Не всеки поддържа митата върху чесъна . Докато Кристофър лобира в интерес на митата за американската интернационална комерсиална комисия, ръководителите на една от най-големите компании за подправки в света , McCormick & Company Inc, се опълчва на тях .

Компанията разяснява, че рецептите зависят най-вече от китайски чесън , наричайки го друг артикул от това, което се отглежда в Съединени американски щати . " Те не са заместими . Това е като виното, значим е произходът ", декларира в изявление за " Ройтерс ", основният изпълнителен шеф, Лорънс Курциус.

Ако оставим вкусовите разлики настрани, чесън " Калифорния " обичайно се продава на доста по-високи цени от китайски чесън . Сега се продава за към 60 $ за кутия на пазара на едро , съгласно Кристофър. Доскоро китайският чесън се продаваше за 20 $ за кутия , само че се повиши до 40 $ с първите мита и евентуално скоро ще се усили още повече, добавя той.

Новите облаги , които американските аграрни производители получават от митата са изключение в американския аграрни бранш . Китай предходната година отвърна на митата на Тръмп с мита върху американски артикули, в това число соя, царевица и свинско месо .

През първото тримесечие на 2019 година приходите на земеделските производители в страните от Средния запад и Средния Юг не престават да понижават, съгласно изследвания на банките , оповестени този месец.
 Съединени американски щати стартира война на дронове с Китай
Съединени американски щати стартира война на дронове с Китай

Пентагонът също с рестриктивни ограничения

Тръмп е заречен до 20 милиарда $ помощ, с цел да помогне на американските фермери , потърпевши от продължителния спор, откакто групи като Американската асоциация на соята подлагат на критика неуспеха да се реализира съглашение . Това е в допълнение към 12 милиарда $, които администрацията даде обещание предходната година, с цел да компенсира земеделските производители от загубите в комерсиалната война.

Търговската война удари доста експерти и земеделските стопани от западното крайбрежие , като производителите на ядки и череши , които се пробват да намерят различни пазари , откакто Китай наложи съществени мита върху вноса , което прави техните артикули прекомерно скъпи за продажба там.

Джейми Йохансон, аграрни производител на маслини и президент на калифорнийското земеделско бюро , което съставлява 400 култури и 36 000 членове изяснява, че администрацията на Тръмп хвърля земеделските производители в Калифорния в средата на комерсиална войни с четири от петте най-големи пазари за страната , в това число Китай.

" Сред нашите членове не съм чувал, че някой да е спечелил или да се е възползвал от сегашната комерсиална война и мита ", добавя Йохансон.
 Пекин към Съединени американски щати: Не се заблуждавайте, Китай не блъфира и е кадърен да отвърне
Пекин към Съединени американски щати: Не се заблуждавайте, Китай не блъфира и е кадърен да отвърне

Никой не печели от комерсиална война, само че Китай има гъвкава стопанска система и огромен набор от политически инструменти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР