За ръст на минималния осигурителен доход с почти 4% от

...
За ръст на минималния осигурителен доход с почти 4% от
Коментари Харесай

Увеличават минималните осигурителни доходи с почти 4% от догодина

За растеж на минималния застрахователен приход с съвсем 4% от следващата година заяви през днешния ден общественият министър Бисер Петков. Причината за административното му установяване от страна на министъра е, че цяло лято синдикати и бизнес не съумяха да се схванат с какъв брой да се усилят така наречен минимални прагове. С близо 4% да нарасне и стопанската система се чака през 2018 година, съгласно прогнозните планове на държавния бюджет. Тези вести станаха ясни през днешния ден по време на Тристранния съвет.

Прогнозата е, че следващата година стопанската система ни ще нарасне с съвсем 4%. Затова със същия % общественият министър усили и минималните осигурителни прагове от следващата година. Той го направи служебно, защото месеци наред синдикати и бизнес по този начин и не реализираха единодушие.
Бисер Петков - министър на труда и обществената политика: С 3,9%, там където получената големина е под минималната работна заплата за следващата година, която е планувано да бъде 510 лв., би трябвало да бъде приравнена, тъй като както е известно на всички, минималната работна заплата е и най-малък застрахователен приход.Васил Велев - ръководител на Асоциация на индустриалния капитал: Правилното решение е анулация на този рудимент, който не съществува в нито една страна в Европейски Съюз. Не води до никакви изгоди и от него има единствено вредиПламен Димитров - президент на КНСБ: Ние чакахме той да бъде с по-висок %, еднакъв с този на растежа на минималната работна заплата, само че и този растеж, за който приказваме, дава след себе си промени и надяваме се изсветляване на приходите.
Днес бизнесът и синдикатите не реализираха единодушие и за проектомерките, които би трябвало да лимитират неточните работодатели.

Васил Велев - ръководител на Асоциация на индустриалния капитал: Явлението неплащане на заплати у нас не е зараза, то е под 30 милиона при платени заплати общо над 30 милиарда лв..Пламен Димитров - президент на КНСБ: Колко са неплатените заплати в България, никой не знае тъкмо, по какъв брой тъкмо би трябвало да се умножат тези 30 милиона не знам, само че да се твърди, че няма проблем с неплатените заплати в България е неточно.
Така пакетът с промени в Трудовия кодекс остава да се реши в Народното събрание. Една от най-важните промени в него дава опция на повече хора да получават компенсации от Фонда за гарантиране на вземанията - в случаите когато работодателите банкрутират.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР