За промените в климата се алармира все по-усилено в последните

...
За промените в климата се алармира все по-усилено в последните
Коментари Харесай

Как глобалното затопляне влияе дори на зоната на здрача

За измененията в климата се сигнализира все по-усилено в последните години. Оказва се, че това е проблем, който визира всички - от хората, през животните, до жителите на най-трудно наличните места на планетата. Каквато е така наречен зона на здрача или най-дълбоките елементи на океана, които, става известно, са изпълнени с живот.
 Гренландия, спускането на микрофони в океана и екологичната задача на Шона Макдоланд
Как звучи замърсяването на океаните

И една любопитна задача край Гренландия

Глобалното стопляне обаче фрапантно въздейства върху биоразнообразието в зоната и даже се планува, че до края на века то ще намелее с до 40%, съгласно откриватели от Ексетърския университет.

Зоната на здрача, известна още като дисфотична зона , се намира сред 200 и 1000 м. под водата. Сега тя е населявана от разнообразни форми на живот, само че през по-топлите интервали от историята на Земята там са съществували доста по-малко организми.
 Снимка 616719

Изследователите стигат до това умозаключение, откакто преглеждат два топли интервала от предишното на нашата планета - преди към 50 милиона години и преди 15 милиона години. За задачата те изследват непокътнати микроскопични черупки .

Изводите на учените, оповестени в, са, че доста по-малко организми живеят в дълбочините на океана през тези интервали, а повода е в количеството бактерии , които разграждат храната им по-бързо.

Богатото многообразие от организми в зоната на здрача се развива едвам когато океанските води стартират да се охлаждат . Така те резервират храната за жителите за по-дълго време и усъвършенстват изискванията, позволяващи на живота да процъфтява.
 Снимка 616718

Дисфотичната зона е жизненоважно местообитание за морския живот. Заради неналичието на слънчева светлина в нея не може да се реализира фотосинтеза, само че все пак е дом доста риби, микроорганизми, планктон и медузи.

Важна функционалност на зоната е да гълтам газовете от атмосферата, виновни за загряването на планетата, написа BBC.
 Морските звезди, копиотрофите, световното стопляне и за какво умират
И морските звезди едвам дишат

Според учените ситуацията е съществено

Но измененията в зоната към този момент са в ход , съгласно учените. Направените проучвания демонстрират какъв брой сензитивно е океанското местообитание към стоплянето на климата. И в случай че не бъдат понижени излъчванията на парникови газове, може да се стигне до изгубването на огромна част от организмите, освен това в рамките единствено на 150 години. А следствията ще се демонстрират с хилядолетия по-късно.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР