За проекта, наречен Естинари и започнал като концепция за cyberpunk

...
За проекта, наречен Естинари и започнал като концепция за cyberpunk
Коментари Харесай

Какво е да си естинар - открийте отговора в сайбър-пънк детективски сюжет

За плана, наименуван " Естинари " и почнал като " идея за cyberpunk детективска история, учредена на българския фолклор и разказана под формата на сериен филм ", който към този момент съумява да събере фенове " уверени в мощната връзка сред фолклора и футуризма ", описа в ефира на " Хоризонт " Борис Бъндев . Самият той се дефинира като  професионален нърд (зубрач, първенец в научни и механически каузи, само че с недотам развити обществени умения- бел.ред.), а  в действителност се занимава с кинорежисура, илюстрация и  жестомимичен превод. Ето и определението на жанра cyberpunk, за който малко на брой са чували:
" Сyberpunk като род и като метод за описване на истории главно преплита технологиите и упадъка  на обществото -  cyberpunk разказва доста постоянно за герои, които живеят в едно общество, където което към този момент е победила технологията дотам, че липсва връзка сред хората и липсва духовността. И в тази ситуация, в историята на " Естинари " основният воин се споделя Сварог и той е типичният воин, който дава отговор на тази cyberpunk хармония.

В историята се споделя за едно време, когато технологиите са се развили до много-много висока степен. В същото време  се развива в една фентъзи действителност, където един против различен водят война кукери и нестинари, където кукери и нестонарии разчитат врага като злобен дух и се пробват да се борят в това да имат по-добра технология. И в действителност основният воин Сварог вижда, че нещо не е наред в обществото, в което живее и желае да се сътвори нещо ново, което да сплоти и нестинарите, и кукерите. И той основава таман естинарството. "

Това ново придвижване -  " естинарството ", сплотява по-нататък двете племена, двете раси, с цел да настъпи мир, добави Бъндев и изясни посланието на историята:

" На този стадий някои хора, като чуят български фолклор с футуризъм, не могат да се разпознават с това,  не могат да го схванат и по тази причина ние желаеме първо да преведем " естинарството " на понятен език. /.../ Хората в действителност, без да звучи претенциозно, да намират духовното в един високотехнологичен свят, където връзката сред хората не е ок ".
Посланието на героите " естинари " е всеки сам  да откри силата си, опората в себе си, а  не в някакви идоли и знаци, добави Бъндев: 

" За мен този план е извънредно специфичен, тъй като историята за основния воин, който има глухи родители, който минава през доста провокации, е основан на това, през което аз самият съм минал.  И мисля, че една такава история, може да даде хрумвания на други хора, минали през сходни неща като мен, по какъв начин да се оправят....

И едно друго значимо обръщение на " Естинари " -  към този момент към хората с увреждания, особено към моите глухи другари и хората, които са в фамилията ни  - че това не е единствено е уязвимост, само че може да бъде и мощ ".

До момента " естинарите " разполагат с демо версия на компютърна игра и са организирали разнообразни начинания като тематични празненства и фотосесии, възнамерявали са и нови подиуми за изява като комикси и кино вид. Повече по тематиката ще научите от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР