За проблемите на медийната среда, свободата на медиите, за отговорността

...
За проблемите на медийната среда, свободата на медиите, за отговорността
Коментари Харесай

Антон Хекимян: Недоверието в медиите води до недоверие и в справедливостта

За проблемите на медийната среда, свободата на медиите, за отговорността да бъдеш шеф на новините и настоящите излъчвания, за натиска върху публицистите и ролята на гилдията – Антон Хекимян отговори на въпросите на журналиста на „ Дневник “ Лора Филева.

„ Благодарение на интернет и обществените мрежи, всеки може елементарно да открие информацията, която му подхожда или пък го кара да се усеща добре - уви, без значение дали е достоверна. Хората са бомбардирани от възходящ брой подправени източници на информация, само че постоянно сами избират да имат вяра на такива. Мнозина мъчно разграничават персоналното мнение от обстоятелството, одобряват непроверени изказвания за истина, не вършат разлика сред публицисти, инфлуенсъри, лобисти и по този начин последователно се размива границата сред истина и неистина.

Упорито се постанова схващането, че всеки с фейсбук профил е медия - обществени персони, организации, даже политици споделят единствено своята позиция по този начин, както ще се хареса на почитателите им. Дори президентът Тръмп използваше главно туитър, с цел да насочва политическите си послания. Естествено е в такава среда медиите като цяло да изгубят доверието на хората. Не е редно да вършим систематизирания, само че е реалност, че даже тези от нас, които се придържаме към най-хубавите журналистически стандарти и отчитаме най-високо доверие, сме ненапълно пострадали “, споделя Хекимян.

Според него огромното предизвикателство пред публицистите от медии като bTV, правилни на дълга си да демонстрират достоверни и справедливи вести, е да се преборят за вниманието на хората, които имат вяра единствено на информация, която удостоверява или е близка до техните персонални разбирания.

„ Когато един човек е обективно и независимо осведомен за това, което действително се случва у нас и по света, той ще може да прави по-добри избори за себе си. И можем да помогнем на този развой, като вършим работата си професионално и отговорно без значение от събитията “, споделя още Антон Хекимян, като добавя, че недоверието в медиите води след себе си още по-сериозни проблеми - съмнение в институциите, престижите, справедливостта, неоспоримите полезности, които оказват помощ на всяко цивилизовано общество да се развива и просперира.

По мотив 111-ото място на България в класацията на „ Репортери без граница “, Антон Хекимян разяснява:

„ Никога през моите 17 години в bTV не съм се чувствал на 111-о място и имам вяра, че това не е мое персонално чувство, а е споделено измежду сътрудниците в нюзрума. В края на предходната година основният секретар на " Репортери без граници " Кристоф Делоар сподели, че " в България има гражданска медийна война ". Тази война не се организира в границите на сектора, където всяка медия води своята борба. Основната борба е за доверието на публиката - на единия фронт са " медиите ", с помощта на които сме на 111-о място, а на другия сме тези, които се отнасяме към истината с отговорността, която бихме имали на първата позиция - с всяка вест, която излъчваме или публикуваме. Най-отговорно поставям bTV измежду тези медии, които способстват за здрава медийна среда, за обективност и самостоятелна публицистика. Няма ранглиста, която може да ме обезвери и да се откажа от отстояването на тези принципи”.

Защо приема да стане началник на новините и настоящи излъчвания? Какво губи един публицист, когато заеме такава позиция? Какво ще се промени в новините и предаванията на bTV?

Цялото изявление с Антон Хекимян четете.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР