За престъпление от общ характер Преписката е образувана още на

...
За престъпление от общ характер Преписката е образувана още на
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата проверява Кирил Петков

За закононарушение от общ темперамент
Преписката е формирана още на 24 август след публикация на “Труд”

Приобщават и материали от Конституционния съд

Специализираната прокуратурата ревизира проблема с двойното поданство на Кирил Петков още от 24 август, до момента в който той към момента е настоящ длъжностен министър на стопанската система. Това оповестиха през вчерашния ден от държавното обвиняване след многочислени журналистически запитвания.

Магистратите са образували кореспонденция, откакто получили по електронната поща сигнал, съдържащ изказвания за осъществено от Петков закононарушение от общ темперамент в качеството му на длъжностен министър.

Същото е разказано в детайли в -->, излязла на 22 август вечерта в електронното издание и оповестена във вестника на 23 август. Към преписката е присъединена и тъжба от жител, която съдържа идентични изказвания.

Сигналът за осъществено закононарушение от общ темперамент е разпределен на инцидентен принцип на прокурор от спецп­рокуратурата. На 15 септември наблюдаващият прокурор е постановил осъществяване на персонална инспекция. Предстои да бъдат приобщени относими към проблема документи, в това число и от Конституционния съд.
След привършване на инспекцията наблюдаващият прокурор ще реши дали има задоволително данни за осъществено закононарушение, прецизираха магистратите.

Както писа “Труд” през вчерашния ден, измежду документите, оповестени от Конституционния съд, бе и собственоръчно попълнената декларация на Кирил Петков пред президента Румен Радев с дата 10 май. От документа ясно се вижда, че той съзнателно е излъгал, че е само български жител. По-късно стана ясно, че е получил документ от посолството на Канада в Букурещ, че не е канадски жител от дата 20 август - повече от 3 месеца откакто е заел с неистина поста на длъжностен министър.

От “Продължаваме Промяната” се заканиха да закрият профилираните прокуратура и съд, както и че не ги е боязън. В известието им обаче няма нито един факт, който да опровергава предметът на инспекцията.

Фактите от публикацията на “Труд” отпреди 2 месеца
Има съмнения за антидатирани документи, свързани с ББР
В публикацията на “Труд” със заглавие “Кирил Петков крепко газил закони” са посочени серия от престъпления от служебния министър на стопанската система, назначен от президента Радев.

Разбира се, първият факт е подписаната от Кирил Петков на 10 май декларация с погрешно наличие, че е само български жител.

Факт 2. На 11 май 2021 година, без да има законово право, Кирил Петков се показва за министър на стопанската система и подава документи в Българска народна банка, с които желае утвърждение на нови членове на Надзорния съвет на Българската банка за развиване (ББР). На тази дата указът на президента Радев не е влезнал в действие. Това се случва на 12 май. В подадените документи се заявяват още веднъж лъжи, като се цитират несъществуващи и невзети решения от настоящия все още контролен съвет.

Факт 3. На 14 май Петков освобождава Десислава Трифонова и назначава Стамен Янев за изпълнителен шеф на Българската организация за вложения, само че същият остава и ръководител на Управителния съвет на Държавно дружество за ръководство и стопанисване на язовири. Янев съвместява пост в обществено дружество и заема висша обществена служба в нарушаване на Закона за обществените предприятия.

Факт 4. През целия месец юни Кирил Петков се произнася в качеството си на едноличен притежател на капитала на ББР АД с протоколи, касаещи органите на ръководство и надзор на банката. Нито един от протоколите няма публични реквизити, има съмнения, че някои документи са антидатирани.

Факт 5. На 10 юли 2021 година Петков подписва Меморандум за съгласие сред държавното управление на Република България и компания “Некст. е. Гражданско отделение България” АД за цех за електрически коли в Ловеч. Меморандумът поражда финансов ангажимент за страната за 34 млн. евро, като средствата не са планувани в бюджета и в 3-годишната бюджетна прогноза. Процедурата изисква преди подписването на документа да има утвърден план на меморандум от Министерския съвет. Решението на Министерски съвет е признато пет дни по-късно - на 15 юли 2021 година

Да прочетем дружно Наказателния кодекс
До 5 година затвор на длъжностно лице за документно закононарушение
Чл. 313 може да се размине единствено с санкция



Съставянето на неистинен документ или преправянето на наличието на формален документ за да бъде употребен, се санкционира за фалшификация на документи с “лишаване от свобода” до 3 години. Това гласи алинея 1 на член 308 от Наказателния кодекс (НК). Пряко с нея е обвързвана и алинея 1 на чл.310 от Наказателен кодекс, който отрежда до 5 години отнемане от независимост, в случай че причинителят е длъжностно лице.

Присъда до 5 години затвор планува и алинея 1 на идващия член 311от Наказателен кодекс, съгласно който наказването се постанова на “длъжностно лице, което в кръга на службата си сформира формален документ, в който удостовери погрешни условия или изказвания, за да бъде употребен тоя документ като доказателство за тия условия или изявления”.

Иначе единствено за писмена декларацията по член 313 от Наказателен кодекс се поставят до 3 година затвор или санкция от 100 до 300 лв.. В всеобщия случай, когато причинителят има чисто правосъдно минало, наказателната отговорност се заменя с административна, според член 78а от Наказателен кодекс и наказването е санкция от 1000 до 5000 лева


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР