За преодоляване на негативния ефект от въвеждането на извънредното положение

...
За преодоляване на негативния ефект от въвеждането на извънредното положение
Коментари Харесай

Напредък по антикризисните икономически мерки изпълнявани от Министерството на икономиката за периода от 09 до 23 октомври 2020 г.

За превъзмогване на отрицателния резултат от въвеждането на изключителното състояние в страната и последвалите стопански последствия от рецесията Министерството на стопанската система (МИ) инициира пакет от ограничения и дейности за подкрепяне на българския бизнес. В осъществяване на поетия ангажимент ускорение на процеса по даване на поддръжка за бизнеса, при цялостна бистрота на процедурите, за интервала от 9 октомври до 23 октомври 2020 година в системата на МИ бяха подхванати следните дейности:

Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020

По процедурата за „ Подкрепа на микро и дребни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “ (BG16RFOP002-2.073) напредъкът е следния:

Към 22.10.2020 година:

- Одобрени за финансиране са 21 190 броя планови оферти, подадени в границите на общо 28 оценителни сесии, по които цената на предоставената безплатна финансова помощ е в размер на близо 173 млн. лева;

- По процедурата са подписани 21 190 броя административни договора;

- Въз основа на признатото от Министерски съвет изменение на Националната тактика за поощряване на МСП 2014 – 2020 е готова заповед за изменение на Условията за кандидатстване по процедурата, като ще се планува опция за наново условие от претендентите за премахване на нередовности във връзка с подадените от тях планови оферти. Въз основа на по този начин предоставената опция следва сформирането на нова Оценителна комисия, която да преразгледа отхвърлените планови оферти заради непредставяне в период или непредставяне според условия на в допълнение изисканите им документи. С цел оказване на методическа помощ на претендентите ще се употребяват регионалните осведомителни центрове, които да ги подкрепят за правилното подаване на наново изисканите от претендентите документи.

- Ще бъде повишен и бюджетът на процедурата от 173 млн. лв. на 225 млн. лв. като спомагателните 52 млн. лв. са обезпечени по линия на антикризисните ограничения, изпълнявани от министерство на стопанската система в поддръжка на ликвидността на микро, дребни и междинни предприятия (МСП), потърпевши от изключителната обстановка и от епидемията от СOVID-19.

Относно процедурата за „ Подкрепа за междинни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “ (BG16RFOP002-2.077) е образувана оценителна комисия, която е стартирала процеса по оценка на подадените общо 1 932 броя, на стойност 263 688 340,21 лева

Започна същинската оценка, която е на два стадия – административно сходство и допустимост и техническа и финансова оценка, като досега, на стадий административно сходство и допустимост са оценени 1 895 планови оферти.

Нормативно регламентирания период за привършване на оценката е 3 месеца. Управляващ орган на ОПИК си е сложил за цел този период да бъде скъсен на половина и в средата на месец ноември да бъдат оповестени резултатите, което не е допустимо да се реализира по-рано заради откритите в закона периоди, както следва:

- За премахване на нередовности от страна на претендентите – най-малко 1 (една) седмица;

- За възражения на стадий за административно сходство и допустимост - най-малко 1 (една) седмица, след което е належащо и софтуерно време за разглеждане на постъпилите възражения.

За по-бързото привършване на оценката, Управляващ орган на ОПИК, планува тя да се извърши въз основата на опростени вътрешни правила, което допуска оптимално редуциране на периодите и издание на окончателните резултати.

Въз основа на признатото от Министерски съвет изменение на Националната тактика за поощряване на МСП 2014 – 2020 е готова заповед за изменение на Условията за кандидатстване по процедурата, като ще се планува опция за предплатено погашение на дотацията незабавно след подписване на договорите с утвърдените претенденти.

По двете процедури за непосредствено даване на БФП с съответни бенефициенти Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията и Министерство на туризма:

На 02.10.2020 година са подписани и публично връчени договорите за даване на БФП на съответните бенефициенти.

Договорите са за:

- „ Подкрепа за МСП, извършващи автобусни транспорти, за превъзмогване на икономическите последици от COVID-19 посредством използване на скица за подкрепяне от Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС) “ с бюджет от 30 млн. лева

На 19.10.2020 година процедурата е отворена за кандидатстване към автобусните превозвачи. Крайният период за кандидатстване е 10.11.2020 година Към 14:35 ч. на 22.10.2020 са подадени 266 плана на стойност 18 459 373 лева

и

- „ Подкрепа за МСП от туристическия бранш за превъзмогване на икономическите последици от COVID-19 посредством използване на скица за подкрепяне от Министерството на туризма (МТ) “ с бюджет от 10 млн. лева

По процедурата са подадени 840 планови оферти от туроператори и туристически сътрудници.

По отношение на двете нови процедури, които следва да се разгласят в границите на ОПИК - „ Подкрепа за дребни предприятия с оборот над 500 000 лева за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “ и „ Адаптиране на активността на МСП в подтекста на COVID-19 “:

На 17.09.2020 година в границите на извършеното десето публично съвещание на Комитета за наблюдение/КН/ бяха утвърдени направените Методологии и критериите за асортимент на интервенции по двете процедури;

По процедура „ Подкрепа за дребни предприятия с оборот над 500 000 лева за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “

- На 16.10.2020 година изтече срокът за показване на оферти и мнения по планът на Условия за кандидатстване и Условията за осъществяване (и приложенията към тях) по процедурата, която Управляващият орган на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 (УО на ОПИК) разгласи за публично разискване.

- Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 78 233 200 лв. (40 000 000 евро). Допустимият размер на декларираната безплатна финансова помощ на план е 50 000 лв..

По процедура „ Адаптиране на активността на МСП в подтекста на COVID-19 “

- На 15.10.2020 година Управляващ орган на ОПИК разгласи процедурата за публично разискване. Предложения и мнения могат да се изпращат в период до 17:30 ч. на 22.10.2020 година (включително).

- Бюджетът по процедурата е в размер на 40 000 000 евро/ 78 233 200 лв., който е разпределен по групи браншове и категории предприятия.

Във връзка с усъвършенстване и редуциране на периодите за кандидатстване и оценка по дадените процедури, Управляващ орган на ОПИК чака смяна на Закона за ръководство на средствата от европейските структурни и капиталови фондове (ЗУСЕСИФ).

Непосредствено по-късно изменение и след разглеждане на получените мнения от публичните разисквания се планува във допустимо най-кратки периоди процедурите да бъдат отворени за кандидатстване.

По отношение на спомагателните средства от Инициативата на Европейска комисия - REACT-EU в размер на 391 млн. лв. според предлагането на Европейска комисия за правилник по отношение на REACT-EU и напътствията на Централното координационно звено към Министерския съвет е в развой на подготовка изменение на ОПИК във връзка със структурирането нова предпочитана ос.

(платено съобщение)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР