За премахване на фигурата на главния прокурор почти сигурно се

...
За премахване на фигурата на главния прокурор почти сигурно се
Коментари Харесай

Стою Стоев: За премахване на фигурата на главния прокурор почти сигурно се изисква Велико народно събрание

„ За унищожаване на фигурата на основния прокурор съвсем несъмнено се изисква Велико национално заседание. Не е на дневен ред смяна на процедурата, по която да се избира нов основен прокурор. В нормално национално заседание може да се промени и Конституцията, може и Законът за правосъдната власт да се промени. Целим подсилване на независимостта на правосъдната власт, това се реализира и посредством промени в пълномощията на основния прокурор ”. Това съобщи Стою Стоев, ръководител на правната комисия в 49-ото Народно заседание пред Нова нюз.

По думите му в актуалното Народно заседание може да се стигне до смяна в Конституцията. Реална правосъдна промяна за делене на Висш съдебен съвет, смяна на функционалността на основния прокурор и понижаване на неговите пълномощия може да стане и в нормално Народно заседание, изясни юристът.

Той описа концепцията за промени във Висшия правосъден съвет (ВСС). Висш съдебен съвет, който дава отговор за съдиите и прокурорски правосъден съвет за прокурорите и следователите. При смяната условието е членовете на Висш съдебен съвет да не са настоящи съдии, прокурори и следователи. Другата концепция е за ограничение на пълномощията на основния прокурор. За понижаване на мандата на основния прокурор от 7 на 3 година, Стоев изясни, че това би било прекомерно пай период, може да се понижи на 5-годишен мандат. Всички тези промени би трябвало да бъдат направени посредством смяна в Конституцията, добави ръководителят на правната комисия в Народното събрание.

За настояването на имунитета на съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков Стоев изясни, че прокуратурата преди година и половина е излязла със мнение, че обвиняването към него не е закононарушение.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР