За прехвърлени от Сирия в Нагорни Карабах бойци съобщиха официални

...
За прехвърлени от Сирия в Нагорни Карабах бойци съобщиха официални
Коментари Харесай

Намесиха бойци от Сирия в конфликта в Нагорни Карабах

За трансферирани от Сирия в Нагорни Карабах бойци оповестиха публични арменски и азербайджански представители, съобщи израелската редакция на нюзру.

Според посланика на Ереван в Москва Вардан Тоганян най-малко 4000 въоръжени мъже са били предислоцирани от близкоизточната страна в Кавказ. Става дума за членове на подкрепяни от Анкара милиции, които са минали подготовка в лагери на турска територия и превозени в Арцах (популярно измежду арменците наименование на региона), е показал дипломатът. Той е допълнил, че етническият състав на паравоенните формирования не е могъл да се дефинира.

От външното министерство в Баку са декларирали, че на страната на арменците също са се биели хора, пристигнали от Сирия. Според представител на дипломатическата централа на Азербайджан ставало е дума за представители на арменското малцинство в страната в Близкия изток.

По данни на министерството на диаспората на Ереван през 2019 година в Сирия (с население към 17 милиона души) е имало към 100 000 арменци.

Конфликтът сред Баку и Ереван е почнал през февруари 1988 година, когато Нагорнокарабахската самостоятелна област (населена най-вече с арменци) е оповестила за излизането си от състава на Азербайджанската руска социалистическа република.

В началото на 90-те години на предишния век е избухнала война сред Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, взела 30 000 жертви. След военния спор в интервала 1992-1994 година Азербайджан де факто е изгубил надзор над региона и прилежащи региони.

През 2016 година тежки сражения за малко не прераснаха в нова война за Нагорни Карабах. През юли тази година се стигна до смъртоносни боеве в региона на границата, а от 27 септември регионът още веднъж е станал сцена на конфликти.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР