За предимствата и ползите от регулярното дарителство, доколко е развито

...
За предимствата и ползите от регулярното дарителство, доколко е развито
Коментари Харесай

Ива Хаджийска: Регулярното дарение свързва хората в една общност

За преимуществата и изгодите от регулярното дарителство, до каква степен е развито то у нас и за какви дела можем да допринесем посредством постоянни мечени отчисления от заплатата – споделя в изявление за Mediapool Ива Хаджийска, шеф " Фондонабиране и връзки " във фондация " Сийдър ".

Тя е уверена, че регулярното подаяние свързва хората в една общественост със сходни полезности и основава чувство за принадлежност към нещо свястно и значимо. “Месечното подаяние може да е в размер на 5 лв. и с това то въпреки всичко способства както финансово, по този начин и за видимостта и популяризирането на дадена идея. Важно е хората да знаят това и да не се отхвърлят, тъй като считат приноса си за нищожен. Всяко подаяние е от голяма важност “, споделя Хаджийска.

Често в обществото се разяснява, че благотворителността не би трябвало да е единствено по Коледа или при спешни обстановки. Има ли елементарен метод човек да бъде непрекъснато зает с поддръжка към дадена идея?

Има, да. Някои организации, измежду които към този момент и фондация “Сийдър”, оферират благоприятни условия за абонамент за месечни дарения с дебитна или кредитна карта или посредством мобилните оператори. По този метод човек се обвързва с дадена идея или организация и подкрепя активността ѝ посредством равни месечни вноски за определен от него интервал от време, нормално дълготрайно. При абонамента за продължаваща поддръжка, който ние предлагаме усилието за донора е еднократно, защото даренията са автоматизирани и няма потребност да се подсеща всеки месец.

Това, несъмнено, не значи, че дарителството по време на рецесия или към празници е нещо неприятно, в противен случай. Дарителството е значимо във всеки един миг, защото то значи, че хората са съпричастни, че споделят отговорност за справяне с даден проблем или обстановка. Важно е и тъй като предизвика въпроса “какво се случва с тези проблеми през останалото време” и по този метод притегля интерес към активността на разнообразни организации.

За “Сийдър” като организация с към този момент 17-годишна история е основно да имаме мрежа от регулярни донори, само че и наличие измежду празничните акции, с цел да подсещаме, че грижата за уязвимите деца и възрастни изисква както еднократни жестове, по този начин и дълготрайна поддръжка.

Колко публикувана е у нас опцията за регулярно месечно дарителство?

Недостатъчно Причините за това не са стопански, защото регулярното дарителство не изисква огромен запас. Месечното подаяние може да е в размер на 5 лв. и с това то въпреки всичко способства както финансово, по този начин и за видимостта и популяризирането на дадена идея.

Фондация " Сийдър “ е българска неправителствена организация, основана през 2005 година, която работи за смяна на държавните политики и публичните настройки към хората в неравностойно състояние. Фондацията е деен участник във формулирането, осъществяването и оценката на политиките в региона на деинституционализацията и дава 24-часова самостоятелна грижа и профилирана поддръжка на деца и възрастни с увреждания.

Мисията ѝ е да обезпечи по-добра грижа за деца и възрастни в неравностойно състояние и поддръжка за тяхното консолидиране в общността, тъй че те да имат обективен, пълностоен и заслужен живот.

Повече за активността на фондация “Сийдър “ можете да научите от предходен материал на Mediapool за фондацията.

Важно е хората да знаят това и да не се отхвърлят, тъй като считат приноса си за нищожен. Всяко подаяние е от голяма важност. Когато е регулярно - резултатът от него не се вижда незабавно, само че основава причина и среда за дългогодишен резултат.

За мен по-скоро аргументите са в това, че практиката е към момента незадоволително развита и известна. Обикновено хората в България имат потребност от спомагателна валидация от трета страна, с цел да се доверят и пристъпят към месечно дарителство. В този смисъл най-работещият метод за увеличение на дарителската мрежа е дарителството по ведомост, което все по-широко се практикува в огромните компании под една или друга форма и където работодателят дава заем на доверие на избрани организации и тяхната задача.

Какви са преимуществата на регулярното пред кампанийното дарителство?

Предимствата са доста. На първо място е това, че можеш да “разсрочиш” дарението си като избереш сума, която няма да се отрази фрапантно на месечния бюджет.

Друго преимущество е противоположната връзка, която получаваш (ако искаш) за активността на организацията и знанието, че точно с помощта на теб и хора като теб, тя съумява да реализира триумфи и да следва задачата си.

Не на последно място, регулярното подаяние свързва хората в една общественост със сходни полезности, основава чувство за принадлежност към нещо свястно и значимо. Във фондация “Сийдър” ценим, разчитаме и се отъждествяваме със своята общественост, без помощта на която смяната би била непостижима.

За какви дела е уместно да се подарява посредством месечни отчисления от заплатите и за кои по-скоро – не?

Всяка идея, чиято задача планува дълготрайна и качествена смяна в живота на хората и в средата е смислена и се нуждае от регулярни дарения, които обезпечават оперативната активност и обезпечават финансова резистентност на организацията.

В “Сийдър’’ да вземем за пример, тази резистентност е от извънредно значение, защото дълготрайната цел е постоянна и сигурна среда за развиване на хората, за които се грижим. Това са хора, чието минало и детство са белязани точно от неналичието на конструкция, на солидни основи, на безусловна поддръжка. Затова ние се нуждаем от настояща поддръжка и ангажираност на нашите донори.

Разкажете какви благоприятни условия за регулярно дарителство оферирате във фондация “Сийдър “...

Основната ни стратегия за регулярни дарения се назовава “Подари ми грижа” и цели да обезпечи сложна поддръжка за децата и възрастните, които живеят в нашите центрове и употребяват нашите услуги. Това значи, че всяко дете, юноша или възрастен получава грижи, внимание и терапия съгласно положението си и настоящите си потребности. Понякога тази грижа идва под формата на физиотерапия, с цел да облекчи физическия дискомфорт, породен от проблем на опорно-двигателно уред -имаме деца с ДЦП, парези и малформации на крайниците- или пък като опция за консултация с психолог при проблем в учебно заведение или прочувствена контузия. Стремежът ни е всеки един да получи самостоятелно отношение и време със съответния експерт и обгрижващ чиновник.

Абонаментът за дарения се прави доста бързо на, като сумата за подаяние е в размер, определен от донора. Плащането е несъмнено, обработва се от системата Страйп или Пейпал и може да бъде направено с кредитна или дебитна карта.

Тази алтернатива е налична от напълно скоро при нас и занапред ни следва да я разпространим и притеглим донори. Необходими са повече хора, които да споделят отговорността за уязвимите с нас.

Какъв е профилът на донорите, които избират да подаряват регулярно?

Не съм сигурна, че мога да очертая съответен профил. От опита си зная, че не зависи от финансовите благоприятни условия на донора, а от мотивацията и от равнището на осведоменост. Със сигурност това са будни хора, които имат осъзнатостта и желанието да вземат участие в създаване на средата към себе си, за себе си и за тези след нас.

Има ли интерес към тази алтернатива от страна на работодатели, които да промотират тази алтернатива измежду чиновниците си?

Да, има. Някои компании го оферират на своите чиновници като неведнъж в допълнение ги подтикват като удвояват дарените средства. Както споделих и преди, това е най-прекият път към разширение на дарителската мрежа на организациите, който също така способства за положителния имидж на работодателя.

Работим с 2 такива компании сега, само че търсим да увеличим партньорствата си, с цел да подобряваме грижата за децата и младежите и да сътворяваме благоприятни условия за екипите от експерти, които отдават живота си на тази сложна специалност. Бих желала да поканя всеки, който желае да научи повече или да помогне, да се свърже с нашия екип или да посети страницата на фондация “Сийдър”.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР