За правителството образованието е национален приоритет. В една толкова сложна

...
За правителството образованието е национален приоритет. В една толкова сложна
Коментари Харесай

Министър Галин Цоков представи екипа и приоритетите си

За държавното управление образованието е народен приоритет. В една толкоз комплицирана финансова обстановка, бюджетът за обучение е освен понижен, само че и номинално повишен с над половин милиард лв., спрямо миналогодишния.

Това сподели министърът на образованието и науката проф. при представянето на целите и екипа си. По думите му са обезпечени вложенията в материална база, активността на националните стратегии, както и осъществяването на уговорката към учителите - заплатите да бъдат 125% от междинната заплата за страната. „ Образованието, повече от всеки различен бранш, се нуждае от последователност и еволюция. Без това не са вероятни значими промени нито в учебното, нито във висшето обучение, а също и в науката “, уточни той и добави, че доста значима за него ще бъде и работата в екип.

В деня, в който излязоха резултатите от националното външно оценяване, министърът разгласи, че ще изиска от идната година работите на седмокласниците да се ревизират предпочитано и резултатите да се разгласяват по-бързо. „ Всички знаем какъв брой значими са тези резултати и какъв брой фамилии ги чакат “, съобщи проф. Цоков. Той изясни, че през тази година випускът на седмокласниците доста по-голям от миналогодишния и това е причина изпитите да се разгласяват в последния ден. „ За мен обаче е значимо да създадем всичко по силите си да дадем успокоение на учениците и родителите. Затова и от идната година ще се усъвършенства организацията. Заедно с това обмисляме и провеждането на изпита да бъде с една образователна седмица по-късно, с цел да дадем допустимо най-вече време за подготовка “, изясни той.

Инициираме обзор на изпитите и резултатите през последните 3 години, с цел да забележим по какъв начин, къде и какво можем да променим, с цел да станат по-обективни те, заяви още министърът. Заедно с това ще се продължи с прегледа на образователните стратегии. „ Искаме да понижим фактологичното възпроизвеждане на познания и да ориентираме изпитите и образованието повече към придобиването на познания и умения “, сподели проф. Цоков. Той не изключи опцията промени по обособени предмети да бъдат застъпени още от идната образователна година.

За бранш обучение са планувани 1,33 милиарда лева по Плана за възобновяване и резистентност. „ При вярно и дейно ръководство, с тези средства можем качествено да променим системата “, акцентира министър Цоков. По думите му обаче се откриват някои забавяния в обособени планове и са нужни незабавни дейности, с цел да се подсигурява ефикасното потребление на средствата. Забавени са периодите по плана за създаване на народен и три районни SТEM центъра. Общата заложена сума за плана надвишава 30 млн. лева Под риск са и към 10 млн. лева планувани за създаване на народен юношески център. „ Най-притеснително е ситуацията със STEM центровете, само че виждаме и други области с насъбрани забавяния “, разясни министър Цоков. 

Той заяви и за проблеми с привършване на планове по предходни оперативни стратегии, измежду които е и доизграждането на платформата за план „ цифрова раница “ и образованията за учители, които да създават запаси. „ Търсим бързи решения взаимно с министерството на електронното ръководство, с цел да не се допусне загуба на европейско финансиране “, сподели министърът.

Стартира обзор на над 40 законови и подзаконови нормативни актове в системата на образованието, заяви още проф. Цоков. „ Един от най-сериозните проблеми в системата е огромната административна тежест. Учителите и шефовете са се трансформирали в огромна степен в админи “, уточни министърът.

„ Една от първите ни задания, по която към този момент имаме диалози с Министерството на здравеопазването, е по какъв начин да засилим педагогическата подготовка в яслена възраст “, сподели още. Той изясни, че измежду другите тематики в предучилищното обучение е основаването на нормативна опция детските градини да могат да аплайват за статут за новаторски.

Сред целите е и възстановяване на образованието и квалификацията учителите – с повече процедура, както и синхронизиране на държавните просветителни стандарти. Като сериозен проблем бе посочена подготовката на студентите по педагогика, само че и продължаващата подготовка – да е ориентирана към спецификата на съответното учебно заведение.

Министър Цоков ще разчита на експертизата на своите заместници в другите сфери. Заместник-министър с сектор предучилищно и учебно обучение ще бъде Емилия Лазарова, която е с доста богат педагогичен опит, а през последните 15 години е шеф на едно от сполучливите учебни заведения в София – Втора британска гимназия. Мариета Георгиева заема за повторно поста на заместник-министър в МОН. В нейния сектор са едни от най-приоритетните тематики - професионалното обучение и образование. Тя също има богат опит, била е и дълготраен шеф на професионална гимназия „ Проф. доктор Асен Златаров “ във Видин. Проф. Генка Петрова, която ще дава отговор за висше обучение и просвета, е за четвърти път на този пост в МОН. Тя е учител в Медицинския университет в София със стотици научни изявления в своята сфера. Наталия Митева има богат интернационален опит в образованието и на нея ще се разчита за намиране на най-верните и най-бързите решения свързани с Плана за възобновяване и резистентност, както и в плановете, по които МОН е бенефициент. Началник на кабинета е Наталия Михалевска, която е дълготраен чиновник на МОН, като досега е била шеф на дирекция „ Образование на българите зад граница и учебна мрежа “, оповестиха от пресцентъра на МОН.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР