За пръв път, след оттеглянето на Русия от т.нар. зърнена

...
За пръв път, след оттеглянето на Русия от т.нар. зърнена
Коментари Харесай

Търговски кораби пристигнаха в Украйна по нов маршрут за пръв път

За пръв път, след отдръпването на Русия от така наречен зърнена договорка, до украинското пристанище Черноморск дойдоха два товарни кораба.

Те са плавали по нов маршрут и би трябвало да натоварят 20 000 тона пшеница за международните пазари.

Корабите би трябвало да доставят житото в Египет и Израел.

Досега морският кулоар се използваше единствено от кораби, заминаващи от Украйна.

Вицепремиерът на Украйна Александър Кубраков сподели, че корабите - Resilient Africa и Aroyat - плават под флага на островната страна Палау и екипажът им се състои от хора от Украйна, Турция, Азербайджан и Египет.

BBC припомпя, че Москва се отдръпна от договорката, която разрешава безвредно прекосяване на плавателните съдове, тъй като счита, че че са били спазвани елементи от договорката, който разрешават износа на съветски храни и торове.

Оттогава Русия заплашва да третира цивилни кораби, плаващи към Украйна, като евентуални военни цели.

Украйна е един от най-големите производители на зърнени култури.

Когато Русия нахлу през февруари 2022 година, флотът й блокира черноморските пристанища на страната, а 20 милиона тона зърно, предопределени за експорт оснаха в капан.

Това провокира скок в цените на храните по света и заплаши да сътвори дефицит в страните от Близкия изток и Африка, които внасят обилни количества храна от Украйна.

Някои от тези страни, в това число Афганистан, Йемен, Судан и Етиопия, не престават да се нуждаят обезверено от филантропична помощ.

Освен че заплашва кораби, преминаващи през Черно море, Москва от ден на ден се насочва към украинската пристанищна инфраструктура.

Тя неведнъж нападна пристанищата Измаил и Рени, откъдето
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР