За пръв път при изследване на екзопланета са открити следи

...
За пръв път при изследване на екзопланета са открити следи
Коментари Харесай

Въглероден диоксид за пръв път е открит на екзопланета

За пръв път при проучване на екзопланета са открити следи от въглероден диоксид в атмосферата ѝ.

Това екипът зад, като афишира находката за " хеттрик ": първо " публично " проучване на екзопланета, първи толкоз обстоен набор на планета и първо натъкване на въглероден диоксид на далечна звезда.

Данните, събрани от Near-Infrared Spectograph (NIRSpec) - инструмента на " Джеймс Уеб " за спектрографски разбор - съдържат " недвусмислено доказателство за въгледорен диоксид в атмосферата ".

Към картината би трябвало да се прибавят данните от предходни проучвания: на планетата има водни пари, натрий и калий. Тя евентуално има и облаци и " някакъв тип време ", само че може да няма атмосферни пластове като тези на Юпитер и Сатурн.
В разбора на екзопланети JWST търси така наречен биосигнатури: следи в светлината, взаимодействала с повърхността или атмосферата на дадена планета. Ако средата е преобразена от съществуването на живот (като земната преди 2.4 милиарда години, когато ново семейство водорасли създават О2 с фотосинтеза), в атмосферата ще се засичат О2, метан, въглероден диоксид, водни пари.
Какво съставлява спектрографският разбор, четете.

Споменатата от екипа близка до инфрачервената част от спектъра е доста значима за проучванията на екзопланети: посредством нея се мери съществуването на газове като метан, както и на вода и въглеродед диоксид.

В случая комбинацията от въглероден диоксид и водни пари е незадоволителна даже да се позволява обитаемост, през днешния ден или в предишното: WASP-39 b се разказва като " парещ, бухнал газов колос " с маса под 30% от тази на Юпитер, само че 1.3 пъти по-голям диаметър. Звездата, към която орбитира, е малко по-лека от слънцето, се споделя в описанието на планетата.

Разстоянието сред двете тела е над 20 пъти по-малко от това сред Земята и Слънцето, а една обиколка към звездата отмена малко над 4 земни дни. " Тъй като е толкоз покрай звездата си, WASP-39 b е доста гореща и евентуално се върти синхронно - едната ѝ страна постоянно гледа към звездата ", се споделя на уеб страницата на " Джеймс Уеб ".

 Спектрографски данни от планетата.
© NASA, ESA, CSA, Leah Hustak (STScI), Joseph Olmsted (STScI)

Спектрографски данни от планетата.

Разбирането за това по какъв начин е построена атмосферата на планети като WASP-39 b е жизненоважно за следене на еволюцията им: молекулите въглероден диоксид носят информация за това. Анализът им може, съгласно Майк Лайн от щатския университет в Аризона (част от изследователския екип), да помогне да се " дефинира какъв брой корав по отношение на какъв брой газообразен материал е бил употребен, с цел да се образува тази планета газов колос ".

Наличието на въглероден диоксид оказва помощ да се мери и кислородът, с който разполага атмосферата, в разработка, описваща откритието, Лаура Крайдберг, шеф на астрономическия институт " Макс Планк " в Хайделберг. В началото ѝ находката се дефинира като начало на " нова епоха в науката за екзопланетите ".

По думите му проучването на редица други екзопланети в идващото десетилетие ще помогне за разбирането по какъв начин се образуват планетите, само че и ще помогне за опознаването на Слънчевата система.

" Джеймс Уеб ", а екзопланетите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР