За пръв път от три години насам новите пенсионери са

...
За пръв път от три години насам новите пенсионери са
Коментари Харесай

Невероятно - от януари до юни има пет пъти по-малко пенсионирани военни и полицаи

За пръв път от три години насам новите пенсионери са по-малко на годишна база. Особено впечатляващо е, че през първите шест месеца на 2017 година има пет пъти по-малко пенсионирали се военни и служители на реда на годишна база, откакто през 2016 и 2015 година имаше рекордни на нови пенсионери от бранш " Сигурност " - тъй като пенсионерите в бранша можеха да продължат да работят. Това демонстрират данните на Националния застрахователен институт за новоотпуснатите пенсии за полугодието, представени от в. " Сега ".
По-затегнатите условия тази година се отразяват на системата. 50 394 българи са получили пенсия за първи път. Те са с съвсем 11 на 100 по-малко по отношение на средата на 2016 година, а в предходните няколко години имаше непрекъснато нарастване. Лични пенсии за стаж и възраст са получили близо 26 300 души, или съвсем 61% от всички нови пенсионери. Тук Национален осигурителен институт регистрира понижение с малко над 16% на хората, които получават за първи път персонална пенсия за стаж и възраст, през първите шест месеца на тази по отношение на миналата година. Тоест към 5100 българи по-малко се пенсионират към юни тази година.
От тях 21 хиляди са новите пенсионери от най-масовата трета категория. От 1 януари тази година мъжете се пенсионират на 64 година с 38 година и 4 месеца стаж. Жените излизат в пенсия на 61 година с 35 година и 4 месеца. Още 1262 българи от трета категория са избрали да не чакат тази възраст и да се пенсионират една година преди да навършат общата възраст, тъй като имат задоволително стаж. Средно 9 месеца преди навършването на общата възраст са се пенсионирали тези хора, като пенсията им пожизнено ще е понижена с 0.4% на месец. Ранните пенсионери са съвсем 5 на 100 от тези с новоотпуснати персонални пенсии за застрахователен стаж и възраст. От Национален осигурителен институт разясняват, че тази опция, която работи към този момент втора година, не провокира интерес измежду хората, макар че могат да се пенсионират и да продължат да работят.
Военните и служителите на реда също към този момент не се пенсионират всеобщо, демонстрират данните на осигурителния институт. Само 1094 чиновници от бранш " Сигурност " са излезли в пенсия от началото на годината до март, а за съпоставяне към края на миналогодишния март, когато стартира да работи промяната, броят им бе 5684, т.е. над пет пъти повече. От предходната година при тази категория работещи бе въведена възраст за пенсия (освен съществуващото условие за стаж). Така тази година чиновниците от бранш " Сигурност " се пенсионират на 53 години. Всички обаче, които до края на 2015 година бяха изпълнили изискванията за стажа, ще могат да се пенсионират без значение от възрастта си до края на 2018 година
При инвалидните пенсии, които са един от огромните проблеми на системата, се следи наклонност на нарастване - за първи път от няколко години. Оказва се, че към края на юни съвсем 15 хиляди българи са получили персонална пенсия за неработоспособност заради общо заболяване. Те са с над 5 на 100 повече от средата на 2016 година, в случай че от 2014 година Национален осигурителен институт регистрираше непрекъснато понижение. Освен това този тип пенсии се усилват и като дял - те към този момент са 34 на 100 от всички нови персонални пенсии, а пък предходната година бяха " единствено " 29 на 100.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР