За пръв път от три десетилетия Германия е отчела пред

...
За пръв път от три десетилетия Германия е отчела пред
Коментари Харесай

За първи път от 30 години Германия отчита 2% разходи от БВП за отбрана

За пръв път от три десетилетия Германия е отчела пред НАТО разноски за защита в размер на два % от брутния вътрешен артикул. Това стана ясно след рецензиите на някогашния американски президент Доналд Тръмп, че съдружниците не си заплащат за отбраната им от страна на Съединени американски щати.

Германското държавно управление е показало сума за настоящата година, която подхожда на 73,41 милиарда $.

Според документи от архивите на НАТО за финален път Германия е отделяла два % от брутния си вътрешен артикул (БВП) в предишното през 1992 година В годините на Студената война това съответствие нормално е било над три %. В последния обществен отчет за разноските за защита на страните от Алианса за Германия за 2023 година е посочена сравнителна стойност от 56,64 милиарда $ и съответствие към Брутният вътрешен продукт от 1,57 %. Според организация ДПА тези цифри ще бъдат преразгледани и нараснали в идния отчет.

Настоящата цел на НАТО за разноските за защита планува членовете на Алианса да влагат в защита минимум два % от брутния си вътрешен артикул всяка година. Решението за това беше взето предишното лято предвид на заканите от страна на Русия. Предишната цел предвиждаше единствено до 2024 година всички страни от алианса да се приближат до критерия за консумиране на най-малко два % от Брутният вътрешен продукт за защита.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР