За пръв път от 11 години насам първото място на

...
Коментари Харесай

След изборите: Ще се търси ли четвърти за кабинет

За пръв път от 11 години насам първото място на партията на някогашния министър председател Бойко Борисов - ГЕРБ, на парламентарни избори, наподобява, няма да е реалност Според данните от паралелното броене на " Алфа рисърч " " ИТН " към този момент изпреварва напълно малко ГЕРБ.

Тези избори са на път да поднесат и още една изненада. Пак съгласно данните от паралелното броене резултатите на Българска социалистическа партия и " Демократична България " също са доста близки.

Така на процедура сред първата и втората политическа мощ, както и сред третата и четвъртата има паритет и най-вероятно фотофинишът ще бъде избран от резултатите от гласуването в чужбина, а на предходните избори двете обединения " ИТН " и " Демократична България " получиха оттова много добър резултат.

За разлика от предходните парламентарни избори през април, когато главният въпрос беше дали въобще е допустима смяна на статуквото, в главен залог на тези избори се трансформира въпроса дали трите протестни партии " ИТН ", " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! " ще получат болшинство от 121 депутати или от горната страна, с цел да могат да образуват държавно управление без да се постанова поддръжка от някоя от партиите от статуквото. Засега отговорът не е пределно явен - на пръв прочит те събират малко под нужните мандати, само че броят им може и да се усили.

Това значи, че какво ще е идващото ръководство ще се реши през идващите дни, а евентуално и седмици. След близо тримесечната акция - от изборите през април, късия живот на Народното събрание и до момента, идва времето на договарянията. Големият въпрос - какво ще е идващото държавно управление няма да получи отговор довечера. Резултатите ще са единствено базата за евентуалните диалози сред " ИТН ", " Демократична България ", " Изправи се! Мутри вън! " и (евентуално) четвърти политически сътрудник.
Какво демонстрират резултатите
Данните на " Алфа рисърч " при 70% редом броене демонстрират че в новия парламент ще има още веднъж 6 политически сили. Това са " ИТН ", ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " Демократична България ", Движение за права и свободи и " Изправи се! Мутри вън! ". Под чертата без късмет да влязат в Народното събрание остават националистическите обединения от обединението " Българските патриоти " (ВМРО, НФСБ и " Воля " ), които този път даже и обединени, съгласно първичните прогнози не съумяват да преминат 4% преграда и събират малко над 3% поддръжка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР