За пръв път научно изследване свърза замърсяването на въздуха с

...
За пръв път научно изследване свърза замърсяването на въздуха с
Коментари Харесай

За пръв път научно изследване свърза мръсния въздух с рака на мозъка

За пръв път научно проучване свърза замърсяването на въздуха с рака на мозъка. Става въпрос за ултрафините частици, които са резултат от изгарянето на гориво.

Увеличаването на замърсяването с тях води до 1 случай повече на 100 хиляди души. Сметките излизат, ако нарастването е еквивалентно на това човек да се реалокира от тиха градска улица на такава, по която има доста трафик.

Предишни проучвания към този момент са потвърдили, че ултрафините частици могат да стигнат до човешкия мозък и че придвижват канцерогенни субстанции.

" Опасностите в околната среда не са от огромен мащаб, само че са значими, тъй като въздействат на цялото население ", разяснява пред в. " Гардиън " Скот Уайхънтал от канадския университет " Макгил ". " Когато умножиш дребния риск по броя на хората, внезапно случаите се оказват доста. В един огромен град цифрата може да е съществено, изключително като се има поради, че тези тумори постоянно са смъртоносни. "

Учените са изследвали медицинските досиета и излагането на замърсяване на 1.9 млн. канадци от 1991 година до 2016 година Такива огромни проучвания не потвърждават причинно-следствена връзка, само че доказателствата от тях са значими. Според Уайхънтал корелацията сред рака на мозъка и наночастиците е била " изненадващо непрекъсната ", само че е значимо и други учени да потвърдят откритието.

Проучването, оповестено в журнала Epidemiology, открива, че увеличението на замърсяването с 10 хиляди наночастици на пространствен сантиметър покачва риска от разболяване с над 10%. Замърсяването в изследваните Торонто и Монреал варира от 6 хиляди до 97 хиляди наночастици на пространствен сантиметър. Хората, живеещи в околна среда с над 50 хиляди наночастици на куб. см, са с 50% по-застрашени от рак на мозъка спрямо тези, живеещи в среда с към 15 хиляди наночастици на куб. см.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (216)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР