За пръв път космическият телескоп Джеймс Уеб“ засича сливане на

...
За пръв път космическият телескоп Джеймс Уеб“ засича сливане на
Коментари Харесай

“Джеймс Уеб“ засече за пръв път сливане на две звезди

За пръв път галактическият телескоп „ Джеймс Уеб “ засича обединение на две звезди, известно като „ килонова “. Британски астрономи следиха солидна галактическа детонация - породена от сливането на две звезди, при която са основани химически детайли, нужни за поддържане на живота, оповестява ДПА. При това пламенно събитие се основават нови атомни ядра в развой, прочут като нуклеосинтеза. Материалите, които се образуват, са някои от най-тежките детайли в природата, като злато, платина и уран.
Прочетете още
Създаването на редки химични детайли е засечено освен това второ по бляскавост гама-изригване, следено в миналото. То хвърля нова светлина върху метода, по който се основават тежките детайли във Вселената. Изследователите следиха гама изригването, обозначено като 230307A, при сливането на две неутронни звезди в спирална вселена, отдалечена на милиард светлинни години от Земята. То е траяло 200 секунди, което значи, че е категоризирано като дългогодишен гама-изблик. Това е извънредно, защото сливанията на неутронни звезди провокират по-кратки гама изригвания, които не престават по-малко от две секунди.

В новото проучване, в което вземат участие откриватели от Университета в Уорик и Университета в Бирмингам, са следени доказателства за съществуването на телур - един от най-редките детайли на Земята. Други детайли като йод и торий, които са нужни за поддържане на живота на Земята, също евентуално са измежду материалите, изхвърлени от детонацията.

RARE DISCOVERY✨????

NASA`s James Webb Space Telescope witnessed a massive explosion in space, GRB 230307A, which created rare chemical elements, some of which are essential for life.
— Newsline World (@NewslineWorldph)

Професор Дани Стийгс от катедрата по физика в Университета на Уорик съобщи: „ Това е значима последваща стъпка в разбирането ни за ролята, която играят сливанията на двойни неутронни звезди за попълването на периодическата таблица на детайлите “.

Експлозията е следена благодарение на редица наземни и галактически телескопи, в това число галактическия телескоп „ Джеймс Уеб “ на НАСА, галактическия телескоп за гама-лъчи „ Ферми “ и обсерваторията „ Суифт “.

Д-р Бен Гомперц, доцент по астрономия в Бирмингамския университет и съавтор на проучването, изясни: „ Гама-изригванията се дължат на мощни струи, движещи се съвсем със скоростта на светлината - в този случай те са провокирани от конфликт сред две неутронни звезди. Тези звезди са прекарали няколко милиарда години, движейки се спираловидно една към друга, преди да се сблъскат и да провокират гама-изригването, което наблюдавахме през март тази година. Мястото на сливането е с приблизителната дължина на Млечния път (около 120 000 светлинни години) отвън тяхната родна вселена, което значи, че те би трябвало да са били изхвърлени от нея дружно. Сблъскващите се неутронни звезди обезпечават изискванията, нужни за синтеза на доста тежки детайли, а радиоактивното зарево на тези нови детайли задвижва килоновата, която открихме, когато гърмежът утихна. Килоновите са извънредно редки и доста сложни за наблюдаване и проучване обекти, заради което това изобретение е толкоз вълнуващо “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР