За пръв път британец от индийски произход стана лидер на

...
За пръв път британец от индийски произход стана лидер на
Коментари Харесай

Цветелин Кънчев пред Lupa.bg: Само родният Ганьо се хили на произхода на Риши Сунак

За пръв път британец от индийски генезис стана водач на Консервативната партия във Англия. Как възприема у нас революционния избор на Риши Сунак ромската общественост в България, какво е мнението му за обстановката в страната и за пътя, стихотворец от Българска социалистическа партия, Lupa.bg потърси за отговори водачът на " Евророма " и някогашен депутат Цветелин Кънчев. 

- Г-н Кънчев, по какъв начин приема ромската общественост у нас обстоятелството, че индиец пое ръководството на една от най-могъщите страни на европейския континент? 

- Не съм забелязал някакъв всеобщ възторг, само че ви подсигурявам, че ромската интелигенция възприема новината сносно. И с огромна доза вяра. Честно казано, едно от главните неща, които чух незабавно след избора на Риши Сунак отпред на Консервативната партия и отпред на ръководството на Англия, бе: " Дано Англия се върне като част от Европейския съюз ". 

- Пожелавате ли си го? 

- Да, за какво не. Моите деца са във Англия. И съм сигурен, че и за тях, и за страната Европейски Съюз е доста значим фактор. 

- Виждате ли път обратно към Европейски Съюз след " Брекзит "?

- Все повече и повече се чуват гласове за това. Доста постоянно се вижда и през медиите. 

- Как възприемате българските мнения около етноса на Сунак, неособено красиви. А ги видяхме и след гибелта на кралицата...

- Ако чакаме нещо у Ганьо и ганьовщината нещо да се промени и от тях да се появят по-различни от тези мнения, значи надълбоко се лъжем. Никога закостенелият Ганьо, озлобеният Ганьо, който гледа единствено в тв приемника и псува всеки и всичко, няма да излъчи друго мнение.

Той, даже Иисус Христос да види отпред на Англия, ще изригне с коментар: " Е, тоя толкоз ли няма облекла да се облече, та се носи с тези дрипи. На какъв се прави?! ". Угодия за Ганьо и ганьовщината няма. Затова е толкоз значимо и ганьовщината, и мангасарщината да мачкаме поголовно и да не им позволяваме да вземат превес в обществено-политическия живот. 



- Ясно е, че българинът не възприема нищо по-различно от самия него.

- Не, не, не на българина. Много ясно би трябвало да се прави разлика сред българина и ганьовеца. Защото вторият е разказан доста добре още през 1975 година от Петко Славейков, който неслучайно установи: " Не сме народ, а мърша ". Още там. И Славейков сигурно не е имал под това ромите, нали по този начин? 

- Всъщност до момента в който 30 години приказваме за интеграция на ромската общественост у нас, да не се окаже, че българинът въобще не може да се приспособява към европейските модели? 

- Докато приказваме за интеграция, единствено ще си губим времето. Защото в Англия не се приказва за интеграция, а за консолидация. Какво излиза? Че англичаните са задоволително умен народ, с цел да признае една антична цивилация, каквато е индийската, с всичките й приноси към международните просвета и изкуство, обучение и впрочем. Затова и съумяват. Не забравяйте, че и кметът на Лондон е индиец. 

- Т.е., пакистанец. 

- Т.е. е индиец, тъй като аз за страна Пакистан не съм чувал и нямам и желание да слушам. 

- Разглеждате ли фигурата на Риши Сунак в този момент като идната огромна международна фигура след Ганди от предишния век, която да събере не просто другите етноси, само че и другите раси в името на мира? 

- Определено. Виждам го като обединителна фигура, като един същински англичанин, който желае страната му още веднъж да е международен фактор, икономическа мощ. 

- Ако български министър председател предложения Риши Сунак у нас на публична аудиенция, какво ще се случи? 

- Разумно мислещите хора ще кажат, че той е добър образец - че цветът на кожата не е определящ фактор за цената на индивида. Другите ще дюдюкат какъв ром е пристигнал. 

- Защо у нас ромската общественост години стои непредставена във високите етажи на властта? 

- А за какво да преглеждаме ромската общественост настрана? В България всички сме българи. Да, всеки има право на етническо самоопределяне, само че като народност е добре да не забравяме, че всички би трябвало да сме дружно. И ние това в " Евророма " доста от дълго време сме го създали, доста от дълго време сме спрели да се разделяме на база " етнос ". Пакетът е общ. Социалните проблеми са общи, те не сортират. Защото обществената бедност не прави разграничаване сред българин, турчин или ром. 

- Да, цената на тока е една и съща. 

- За следващ път ще го кажа - по какво се разграничават богатите българи от богатите роми? Почти по нищо, повярвайте ми. И аз познавам задоволително заможни роми, които постоянно вървят на почивки на Малдивите, водят първокласен метод на живот, водят си плеймейтки с тях, ръководят скъпи коли и имат покои в чужбина. 

- Въпросът е в произхода на средствата. 

- От същото място, откъдето е произходът на парите и на другите. Хайде, в случай че не от първа, то от втора употреба. 

- Има ли айти експерти от ромската общественост, да вземем за пример? 

- Има. При това доста много съумели. 

- Докъде стигна напредъкът на ромите у нас? 

- Доста надалеч. Да, мързеливият ще продължава да мързелува и да умира от апетит. Работливият обаче се оправя и е финансово удовлетворен.

Затова постоянно съм бил твърдо несъгласен с тезата, че би трябвало да се прави нещо особено за ромите. Откъде накъде?! Това би довело единствено до ненужно в допълнение напржение в нежното ни общество, в което устоите са разрушени и то едва-едва се крепи на нещо към този момент изобщо. 

- Г-н Кънчев, какъв брой пари потънаха за така наречен интеграция, за така наречен ромско включване допълнително от трите десетилетия преход? 

- Става дума за доста пари. За 8-9-цифрени суми. За милиарди в евро. Парите изчезнаха. Дори международният състезател Джордж Сорос бе обран. Да, той бе обран, и негови пари откраднаха. Всички средства, дадени, налети бевъзмездно, без никакво наложително деяние от отсрещната страна, в подмяна, потънаха. Всяко сходно начинание е изначално обречено на неуспех. Когато говорехме, че нищо не трябва да се дава безплатно, без условия, и че би трябвало да се дава на дребни порции, против които да се слагат съответни задания, никой не ни чу. Играеха си на популизъм. Сигнализирахме за тези пари и даже се обърнахме към един основен прокурор преди време. Но на него не му се занимаваше. Защото постоянно си е бил човек, търсил топлите местенца. И си го и откри - в лицето на Конституционния съд. Става въпрос за Борис Велчев. Има си такива типажи - които знаят доста добре, че в случай че не търсят първоизточника на едни далавери, в случай че не търсят дирите на едни пари, за тях един ден ще има обезпечено местенце. Като, да вземем за пример, в Конституционния съд. С такава страна сме заникъде. 

- Покрай избора на новия английски министър председател Риши Сунак у нас се зароди и една смешка - че в действителност първият европейски водач с индийски генезис не е той, ами бил Иван Костов...

- (смее се - б.а.) Нещо ново ли ми казвате? Тук би трябвало да се гледат полезностите, не цветът на кожата. Риши Сунак е отгледан, учтив още като дете с една антична ценностна система, а по-късно допълнена с желязната британска дисциплинираност, е дала един много добър човешки артикул в негово лице. Но въобще не съм склонен да се съпоставя Иван Костов с Риши Сунак.

Вие представяте ли си, да вземем за пример, да даде на приватизация Биг Бен за 1 пени? Не, нали... Нито пък някой ще му позволи да открадне и 1 паунд. 

- Толкова години минаха от това ръководство, а ние продължаваме да вършим съпоставки с фигури далеч-далеч в политическото минало. Буксуваме ли в действителност? 

- Така е. Едно от нещата, които съответно Костов обаче аргументи и то съответно на ромската общественост у нас, е, че и сега по високите етажи на правосъдната система има магистрати от ромски генезис. Които не смеят да разкрият произхода си, тъй като знаят, че създадат ли го, никой повече няма да гледа качествата им, а всичко ще се върти към него. 

- Къде се намира Цветелин Кънчев политически сега и какво провокира отдръпването му от политиката? 

- Книгите, които пиша. Отдадох се на тях в последните години, тъй като желая доста точно да опиша всичко, разказано от прабаба ми. Живот и здраве, уповавам се, че следващата година към този момент ще съм подготвен още веднъж да се включа в политическия живот. Макар че в действителност " Евророма " не е серпантина да бъде част от него, просто взехме решение, че приоритет за нас са главно локалните избори. Имаше ли смисъл да се въртим в последните няколко Народното събрание като претенденти, в случай, че обществото приказва с подигравка за народните представители и пита риторично: " Че той кой не е бил народен представител към този момент... ". Вече не е влиятелно и не е цел, която да се предследва съгласно мен. 

- Ухажваше ли някой от новите политически субекти " Евророма " за поддръжка в тези турбулентни 2 години? 

- Неофициално участвахме на изборите предходната година с " Изправи се! Мутри вън! ". Ако помните, нашият претендент и зам.-председател на младежката ни организация Елена Герасимова отвя всички преференции в София-област и от последното място в листата отиде на първо. 

- Вие сте политик с богат опит. Какво прогнозирате, че ще се случи с ръководството на страната? 

- Вижте, нищо ново в действителност няма под слънцето. Виждаме сменящи се, освен това постоянно сменящи се, играчи. Истината е, че обстановката в този момент е плод на българския гласоподавател. И до момента в който продължава да гласоподава с очите и ушите си, а не с разсъдъка си, тя ще е все такава. Все ще се повтаря. Българският гласоподавател търси магьосници - някой да пристигна и да го оправи. И след това продължава да се сърди, тъй като не е бил оправен по метода, по който е желал и както си го е представял. 

- Дойде ли краят на алъш-веришът на ромските гласове? 

- Ние постоянно сме били най-ощетени от алъш-вериша, на който ромският избор постоянно е бил цел. Проблемът е в другите обаче - в корпоративния, в административния избор. Докато някой приказва за ромските гласове и ги купува, в действителност си е подсигурил 35-40 хиляди души администрация да гласоподава за него. Освен това се подписвам, че купеният ромски избор в България излиза не повече от 35-40 на 100 на купувачите нескрито. Това са над 65 % фира. А най-интересното е, че самите купувачи го предвиждат като фира. 

- Т.е., не се поддават ромите толкоз елементарно на операции? 

- Не съм споделил, че никой не е взел пари. Но едно е да гласуваш за този, който ти е дал пари, а напълно друго - да ги вземеш и да гласуваш, за който си поискаш. 

- " За " или " срещу " връщането на хартиените бюлетини? 

- С машините доста по-лесно се регистрира купеният избор. Някои говореха за въвеждане на напълно електронен избор. Огромна неточност. Защото тогава към този момент вложенията на купувачите на гласове ще се оправдаят до над 90-98% поради опцията за надзор. Колкото повече електроника има, толкоз по-лесно се управлява вотът, без значение дали е българин или ром. Напълно схващам европейската система за хартиеното гласоподаване. Опитаха се да ни убедят, че единствено модерните страни гласоподават напълно с машини, а никой по този начин и не ни ги сподели, с изключение на... Венецуела. 

- Скъса ли " Евророма " дефинитивно с Българска социалистическа партия? 

- Със западащата Българска социалистическа партия ние нямаме никакви взаимоотношения. Тази партия, която правеше по 800 хиляди - 1 милион гласа, до момента в който бяхме дружно в " Коалиция за България ", я няма. Г-жа Нинова избра да се раздели с съдружните сътрудници по 2 аргументи - едните, тъй като не носели задоволително избор, а с другите - като нас, тъй като изпъквали и изключително на локални избори излизали с претенденти на Българска социалистическа партия на балотажи.



Жалко, тъпо за обичайна партия. Ако в лицето на Сергей Станишев се получи някаква глътка пресен въздух, тогава сме подготвени да преразгледаме позицията си. Но и на него ще му е доста мъчно - колкото и първокласен човек да е, ще му е доста мъчно да извади партията от тинята, в която бе забита.

Най-тъжното е, че аз си припомням преди време още, преди 30 години, една мисъл, изречена от тогавашния ръководител на Александър Лилов, протекла през едно СРС тогава: " На мен Българска социалистическа партия не ми би трябвало като огромна партия, Българска социалистическа партия ми би трябвало като дребна бутикова партия, която да ме държи постоянно на власт ". И в този момент, 30 години по-късно това се случи. 

- Само че това не се случи по неестествен път - посредством използването на мощно десни политик към гласоподаватели - в огромна степен идеалисти и бленуващи, изпоядващи лявата концепция? 

- Корнелия Нинова избяга от лявото. Това се чу и в рецензиите на Сергей - " Българска социалистическа партия бяга от идентичността си. Тя се занимава единствено със себе си, не с проблемите на хората ". Но някои хора на " Позитано " 20 отхвърлиха да го чуят и в името на персоналните си ползи забиха партията в тинята. 
ТЕМА преди 3 часа 4007 преди 10 часа 762 преди 1 ден 5407
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР