За появата на компютърния вирус „Сталин” сигнализира група специалисти по

...
За появата на компютърния вирус „Сталин” сигнализира група специалисти по
Коментари Харесай

Вирус Сталин вилнее из мрежата

За появяването на компютърния вирус „ Сталин” алармира група експерти по сигурността. Той към момента е в тестови интервал и е засегнал нищожен брой компютри по света. Възможно е обаче да се появят негови нови, по-агресивни версии, съобщи " Дарик ".
За зловредния програмен продукт алармира група специалисти по сигурността, наречена MalwareHunterTeam. Оттам оповестяват, че първите офанзиви на вируса са засечени в последните няколко дни. Основният му признак е, че не цели каквато и да е облага, а има напълно разрушителен темперамент.
Вирусът, прочут под имената StalinScreamer, StalinLocker или просто Stalin, блокира всички функционалности на операционната система. Екранът се заключва и на него се появява таймер и фотография на някогашния общоприет секретар на Централен комитет на Комунистическата партия на Съюз на съветските социалистически републики – Йосиф Сталин. Всичко това под звуците на химна на Съветския съюз.
Потребителят има 10 минути, с цел да вкара дигитален код. Правилната му стойност се пресмята като се извади настоящата дата от датата 30 декември 1922 г, когато е подписана декларацията за основаване на Съюз на съветските социалистически републики.
Ако се вкара неверен код или 10-те минути изтекат вирусът изтрива цялата информация от всички харддискове, свързани с компютъра, в това число и себе си. Рестартирането на компютъра не оказва помощ, а в противен случай – единствено редуцира времето за реакция. В случай, че се вкара верният код – вирусът се деактивира и самоизтрива, пишат още в " Дарик. "
От MalwareHunterTeam споделят в изявление за английското издание SCMagazine, че вирусът идва „ без да желае пари и без да оставя никакъв контакт със основателите му” и прибавят, че „ Сталин” не е вид на нищо, познато досега.
Експертът по сигурността Марк Джеймс споделя за изданието, че вирусът цели само да унищожава информация и да притегля внимание.
„ Средностатистическият краен консуматор няма да има нито времето, нито склонността да открие и напише верния код. Така че изтриването на всичката информация е съвсем изцяло обезпечено. Единствената отбрана е да имате добър сложен антивирусен програмен продукт, който да засече и изтрие вируса”, изясни той.
Начините да се болестите с вируса са посредством спам имейли, които нормално съдържат атачмънт. Вирусът може да се съобщи и посредством инфектирани документи, инсталационни файлове или посредством добавки към браузъра. Повечето модерни антивирусни стратегии обаче засичат „ Сталин” и го обезвреждат. Съобщава се обаче, че вградената отбрана на Windows 10 – Windows Defender не съумява да го засече.
До момента обсегът на вируса не е огромен и засегнатите компютри в международен мащаб са дребен брой. Предполага се обаче, че „ Сталин” към момента е в тестови интервал и са вероятни бъдещи по-агресивни негови версии. компютри Сталин
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР