За повечето от нас чувството е познато – това странно,

...
За повечето от нас чувството е познато – това странно,
Коментари Харесай

Учени пресъздадоха усещане за дежа-вю чрез компютърната игра „The Sims”

За множеството от нас възприятието е познато – това необичайно, ненадейно чувство, че претърпяваме обещано нещо не за първи път. Наречено е дежа-вю – френски израз, който безусловно значи “вече забелязано “ . Но съгласно нови изследвания, дежа вю-то е единствено това – просто едно чувство и нищо повече.

За дежа-вю има прекалено много вероятни пояснения, множеството от тях звучащи като тайни теории, които включват свръхестественото (например, че индивидът, който е изпитал дежа-вю е бил на това място в предходния си живот), ексцентричното (че индивидът е посетил за първи път това място само в съня си) и притеснителното (че хората, изпитващи дежа-вю, имат проблеми с фронталния лоб на мозъка).

Най-приетото пояснение за дежа-вю е, че е обвързвано с паметта ни. Точно както дадена дума може да е „ на върха на езика “, по този начин и даден спомен може да е „ на върха на мозъка “ – някъде там, само че не задоволително постижим.

Именно тези неясноти към дежа-вю учи Ан Клиъри – когнитивен психолог от Colorado State University, в своите предходни проучвания. При последното си изследване тя твърди, че тези чувства, съпътстващи явлението, са само това – просто усеща и нищо повече.

Според Клиъри, индивидът, изпитващ дежа-вю, не може да предскаже тъкмо какво ще види в идващия миг по-добре от който и да е различен човек. Уличен пейзаж, пространствено оформление и даже лица могат да наподобяват сходни с други пейзажи, лица и оформления, без да сме си припомнили някакъв отдалечен, избледнял спомен.

„ Ние не можем непрестанно да запомняме всичко, което виждаме, само че мозъкът ни разпознава приликите. Тази информация възбужда това чувство, че сме били там преди, само че не можем да определим по кое време или за какво. Моята догадка е, че дежа-вю е особена демонстрация на осведоменост. Имате знания за някакво място, които не смятате, че би трябвало да притежавате и по тази причина чувството е толкоз разтърсващо и поразително “ – твърди Ан Клиъри.

Тя споделя, че съгласно описанията на другите хора за дежа-вю, то постоянно е  съпроводено от чувството, че можем да предвидим какво ще се случи в идващия миг. Затова Клиъри прави изследване, включващо 298 души. Екипът ѝ основава разнообразни ситуации в компютърната игра „ The Sims ” – оформления, които са пространствено идентични, само че тематично разнообразни – да вземем за пример градина или склад за боклуци.

Участниците трябвало да гледат разнообразни видеа, които демонстрират обиколка на поредност от подиуми, като всяко от видеата стартира с женски глас, който показва името на сцената, а по-късно го повтаря. След това на участниците са им показани серия от други клипове, показващи напълно леко изменени ситуации. В даден миг учените питали участника дали е изпитал дежа-вю и дали знае какво ще се покаже на екрана в идващия миг.

Около половината от участниците оповестяват, че изпитват дежа-вю, само че не можели да посочат тъкмо какво ще излезе на екрана в идващия миг. От това Ан Клиъри и нейният екип вършат заключението, че възприятието при дежа-вю, че можем да предвидим бъдещето, просто не е действително. Те ще продължат с опитите, с цел да открият каква е повода, заради която хората, изпитващи дежа-вю имат чувството, че знаят какво ще се случи.

Източник: sciencealert.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР