За повечето хора драконите са приказни чудовища. В нашия фолклор

...
За повечето хора драконите са приказни чудовища. В нашия фолклор
Коментари Харесай

Драконът като талисман

За множеството хора драконите са приказни чудовища. В нашия фолклор са постоянно негативни облици. Като цяло те са изобразявани като огромни, летящи и дишащи огън влечуги. Поради внушителния си размер и огромната мощ драконите постоянно са представяни като съществени негативни герои в приказките, в които се бият против храбър воин и нормално губят.

В Китай обаче те не са никакви чудовища или злодеи, не са знаци на злото и не са демонични облици, а в противен случай – знак са на дълъг живот, благополучие и благоденствие. Освен това са знак на мощност, божествена протекция, мощ, господство. Той вдъхва благоговение и в действителност е положително творение, което носи шанс и благосъстояние. Драконът е знак на мъжката сътворяваща природа Ян, а също по този начин се трансформира в символ на властта и бива поставян върху облеклото на императорското семейство и благородниците.

Тъй като е едно от най-важните митични същества и се появява в най-различни митове, разкази и приказки, в Китай може да се срещне на всички места и е на огромна респект – като щампи върху облеклата, като хвърчила, под формата на бижута, като талисмани, като декорации на храмовете или като част от специфични празници в чест на дракона.

Затова по никакъв начин не е инцидентно, че когато настава Годината на дракона, в Китай се бележи взрив на ражданията. Това се изяснява с вярването, че децата, родени през такава година (2012), са белязани с шанс и са изключително щастливи.

Днес обликът му въплъщава също прогресивния дух на целия китайски народ.

Предстоящата Година на дракона е 2024 .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР