За повечето анализатори беше ясно още в изборната нощ, че

...
За повечето анализатори беше ясно още в изборната нощ, че
Коментари Харесай

Доц. Светослав Малинов: Решението на президента сега е важно и ще загатне за неговите намерения

За множеството анализатори беше ясно още в изборната нощ, че в случай че има късмет за постоянно държавно управление, той ще е с трети мандат. Това сподели в предаването " Това е България " на Радио " Фокус "  политологът доц.Светослав Малинов. Решаваща ще е ролята на президента за това на кого ще бъде връчен третия мандат. Има партии, които ще блокират процеса още първоначално. Но има и партии, които могат да направят няколко стъпки напред ", сподели още Малинов.

Според него, методът по който стигнахме до тези избори беше крайно абсурден. Избирателите на Демократична България и Политическа партия са тези, които не са дали право на управленията на партиите да влязат в коалиция с ГЕРБ  и ДПС и в случай че го създадат, те ще бъдат наказани на изборите. Всякакви избори ще бъдат загубени ако влязат в сделки с тях. " Въпреки, че има някакъв късмет, той е най-малък и аз не преставам да настоявам, че ще имаме предсрочни избори през март ", сподели още Светослав Малинов.

При всички положения Политическа партия и Директива за птиците имат сходни позиции по най-важните въпроси. След като те реализиран съгласие ГЕРБ няма да поддържа част от реформите и няма да смъкват доверието си от Гешев. Затова наподобява реакциите наподобяват прогнозируеми.

" За да се получи работещо мнозинство в този парламент някоя партия трябва да направи обратното на това, което чакат избирателите от нея. Но те остават правилни на гласоподавателите си, което е позитивно, тъй като години наред ги упрекват, че са подготвени на всичко, с цел да влязат във властта ", сподели още доцент Малинов.  

Той уточни още, че до известна степен в този момент е значимо решението на президента, тъй като то ще загатне по някакъв метод за неговите планове и за това дали желае да има постоянно държавно управление. 

Президентът сега е в борба с всички партии, което прави поредно от две години, счита още политологът. 

Той към този момент не е оня фактор, от който може да се чака справедлива оценка, той е станал част от играчите, добави Малинов. 

Според него, обстановката сега в България не е толкова мрачна, по този начин както са я описвали преди три месеца. При всички състояние войната е засегнала всички, даже и Европейски Съюз, само че в последна сметка, на малко по-висока цена ние ще се оправим. 

У нас би трябвало да се помисли дали и по какъв начин да се промени формулата за служебно държавно управление, като измененията би трябвало да са в посока повече парламентаризъм.  В момента Конституцията дава право на президента да господства към този момент повече от година и половина. Но ние сме парламентарна република. Видя се, че тази институция служебно държавно управление не помага на процедура, а стопира естествените политически процеси. Ако я нямаше нещата щяха да се развият по различен метод още преди две години и нямаше да се стига до митинги. Партиите щяха да имат доста по-голяма мотивация да сключат компромиси и нямаше да има такава огромна поляризация, сподели още доцент Светослав Малинов.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР