За последното тримесечие на миналата година необходимият доход за осигуряване

...
За последното тримесечие на миналата година необходимият доход за осигуряване
Коментари Харесай

КНСБ: 1,5 милиона българи взимат по-малка заплата от нужната за издръжка

За последното тримесечие на предходната година нужният приход за обезпечаване на обществено допустим метод на живот за едно работещо лице е 1479 лв.. Под този приход получават 1,5 млн. българи. Над заплатата за прехрана са 34,4 % от обезпечените лица или 803 хиляди българи.

При двама работещи в семейство с едно дете всеки един от тях би трябвало да взема не по-малко от 1331 лв.. Ако единствено единият от родителите работи, той би трябвало да обезпечава заплата в размер не по-нисък от 2662 лева

Необходимия чист месечен приход за прехрана на едно работещо лице от едночленно семейство доближава през месец декември до 1147,92лв. Тази стойност образувана на базисна потребителска кошница е нужна за покриване на разноските за прехрана на едно работещо лице, единствено живеещо, за храна, жилище, обучение, опазване на здравето, облекло, превоз и известия, развлечения и отмора.

Това демонстрират последните данни от наблюдението на потребителските цени и нужната заплата за прехрана към декември 2021 година Изследването се прави обичайно от ИССИ към КНСБ и резултатите от него през днешния ден бяха показани на онлайн конференция от президента на конфедерацията Пламен Димитров, шефът на института Любослав Костов и зам.-директорът Виолета Иванова.

От началото на годината прехрана на 1 работещо лице нараства с 101 лева, като по-силно ускоряване се следи от втората половина на годината. През първите две тримесечия нужният месечен приход за прехрана на 1 работещо лице (живеещо само) поредно нараства с към 10 и 12 лева, само че в края на м. декември фрапантно нараства. Това се дължи на обстоятелството, че нужния месечен приход за прехрана директно кореспондира с ускорено изменение на цените през втората половина на годината.

През предходната година брутната Заплата за прехрана за всеки един от двама работещи родители с едно дете е повишена със 117 лева За работещ, който живее самичък, тя се е нараснала със 130 лева от началото на 2021 година

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР