За последния месец златото повиши стойността си с над 10

...
За последния месец златото повиши стойността си с над 10
Коментари Харесай

Какви са вариантите за инвестиране в злато?

За последния месец златото увеличи цената си с над 10 на 100, като главният фактор за това покачване са упованията на всички участници на пазара за понижения на лихвите на идното съвещание на Федералния запас през юни. Това сподели финансистът Иван Такев в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.

Дали ще има намаляване на лихвените проценти през юни зависи от индикаторите, измерващи инфлацията. От основно значение е оповестението на данните за разноските за персонално ползване, изясни специалистът. " Федералният запас се води точно от неговите стойности. Евентуалното задържане на инфлацията и даже намаляването й ще даде доста съществено съображение да се чака понижение на лихвените проценти през юни. И доколкото златото, а и доста други типове активи са като цяло потиснати, когато лихвените проценти са високи, обръщането на наклонността и предстоящото понижаване на лихвените проценти на процедура дава съображение за оптимизъм “, разясни Иван Такев.

Геополитическите събития въздействат директно върху цената на златото. " Това е една от стоките, които се възприемат като несъмнено леговище при положение на опасности и по-висока волатилност. Когато геополитическите опасности порастват, доста от участниците избират да избягат в сигурния кей, какъвто е златото.

Златото е стока, която е неунищожима, т.е. няма по какъв начин да намалее предлагането му, за разлика от петрола да вземем за пример, изясни финансистът. Около 2/3 от залежите на скъпия метал към този момент са добити, а останалите количества са по-труднодостъпни. " Поради тази причина не може да се чакат кой знае какви съмнения в предлагането. От там идва и неговата резистентност – не може да се стигне до внезапни промени в предлагането, както да вземем за пример се случва с петрола, когато ОПЕК просто взема решение да отреже производството и по този начин въздейства доста директно върху цената на актива “, даде образец Такев.

Няколко са разновидностите за вложение в злато. Най-популярната е капиталовото злато под формата на златни монети или кюлчета с висока непорочност на самия метал. " Има и доста други благоприятни условия – да кажем през акции на борсово търгувани фондове, последващи златото, акции на златодобивни компании. Сравнително неизвестен и мъчнопроходим метод за вложения в злато е през златните фючърси. Там размерите на контрактите на процедура не са подобаващи за всеобщи вложители. Те са по силите единствено на някои професионални вложители. Договорите за разлики също са вид, който е относително известен по отношение на тези, които желаят да търгуват на процедура малко по-активно и на по-висок левъридж “, изясни Иван Такев.

На пазара на златото вземат участие много интензивно и централните банки. През последната година те са закупили много огромни количества и по този метод способстват в допълнение за търсенето му.

" Златото е положително средство за отбрана против инфлацията в дълготраен проект и е тип хедж по отношение на пазара на акции, защото е активът с най-слаба корелация примерно по отношение на американския S&P 500. Ако пазарите на акции тръгнат да падат, цената на златото най-вероятно няма да означи сериозен спад или ще означи растеж в резултат на слабата си корелация “, добави финансистът.

В момента златото е на прага на цена от 2300 $ за тройунция. Иван Такев предвижда по-нататъшен растеж след обявяване на данните за инфлацията през идващите месеци. " Аз персонално чакам най-малко още 10% растеж на златото. Всички от пазарните участници са много бичи настроени за този тип актив, само че всичко на процедура е в ръцете на централните банкери и техните дейности в борбата им с инфлацията “, добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР