За последния месец поради човешка небрежност, високите температури и вятъра

...
За последния месец поради човешка небрежност, високите температури и вятъра
Коментари Харесай

Пожари бушуват в цялата страна, над 60 са за последния месец |

За последния месец заради човешка немарливост, високите температури и вятъра в горските територии в страната са зародили 62 пожара на обща повърхност близо 6700 дка, оповестиха от Изпълнителната организация по горите.  

Голям пожар бушува в гората над пернишкия квартал " Тева " от страната на Мало Бучино. Заради огромния периметър и мощния вятър огънят е непредвидим и към момента не е овладян, макар присъединяване на всички налични екипи на пожарната.

Нов пожар, зародил през днешния ден по обед в землището на село Розино, община Карлово, е обхванал борова гора. Пожарът се е популяризирал бързо в гора в землището на Клисура и розов масив в Христо Даново. На място с огъня се борят екип на Регионална дирекция по горите – Пловдив, целият разполагаем състав на горското стопанство и чиновници на Пожарна сигурност и отбрана на популацията (ПБЗН). Включил се е и хеликоптер Кугър на военновъздушните сили от авиобазата в Крумово. Теренът е кръстосан и също духа мощен вятър. Засегнатата повърхност досега е към 100 дка.

Локализираният през вчерашния ден сутринта пожар край хасковското село Брягово, община Хасково, още веднъж е лумнал. Три дни чиновници на ПБЗН, екип от Регионална дирекция по горите - Пловдив, чиновници от горските стопанства и военни гасиха огъня в труднодостъпна околност. Пожарът с периметър от 9 километра обхвана повърхност от 3500 декара. Засега няма наранени нови площи. На място се правят дейности по локализирането му.

Голям пожар обхвана през днешния ден към 13 ч. сухи треви и шубраци в региона на село Бучино, Благоевградско. На този стадий няма заплаха за популацията и разпространяването на стихията е спряно, само че живеещите в региона са евакуирани превантивно. Екипи остават на място при положение, че вятърът разпали още веднъж огъня. В гасенето взеха присъединяване екипи на районната пожарна сигурност, общинската компания по чистотата и ВиК са обезпечили водоноски и техника. В региона на същото село преди седмица още веднъж имаше огромен пожар, засегнал към 700 дка. 

Вчера към 16ч. е подаден сигнал за пожар и в гората над Велинград. Причината още се открива, горяха първо сухи треви и шубраци, след това пламна и гората. Огънят, обхванал 80 - 100 дка, е локализиран и продължава гасенето на обособени огнища. 

През почивните дни е зародил пожар в землището на село Ломница, Кюстендилско. Към момента пожарът още веднъж се е засилил. Засегнатата повърхност е към 100 дка, като на място са чиновници на горското стопанство и ПБЗН. В стопанството има още два пожара, които все още са засегнали треви и шубраци наоколо до горски територии в землищата на селата Габрешевци и Полска Скакавица.

Вчера край Топлоелектрическа централа " Бобов дол " се възпламени сеносъбирачна машина и бали сено. Силното задимяване докара до краткотрайно затваряне на пътя Кюстендил - Дупница. 

В неделя и понеделник са получени над 360 сигнала за пожари в страната, като съществена причина остава човешката активност. Сухото и горещо време са единствено предпоставки за пожар, само че към 90% от случаите се дължат на активността на хората с палене на открит огън и стърнища, доста по-малка част са породени от естествени феномени. 

Изпълнителна организация по горите приканва жителите да бъдат виновни и бдителни, да съблюдават противопожарните ограничения. Лице, забелязало пожар, неотложно следва да подаде сигнал на телефон 112.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР