За последния месец бензинът е поскъпнал с 3 стотинки на

...
За последния месец бензинът е поскъпнал с 3 стотинки на
Коментари Харесай

Бензинът скочи с 3 стотинки на литър

За последния месец бензинът е поскъпнал с 3 стотинки на литър (1,14 процента) с наклонност на застой на цената. Това демонстрират данните на платформата Fuelo. Ако на 10 януари 2024 година бензин A95 се е продавал за 2,63 лв. за литър, през днешния ден междинната му цена на дребно е 2,66 лв. за литър. 

Дизелът за месец е поскъпнал с 6 стотинки за литър (2,21 на сто), също с наклонност на застой на цената, според профилираната платформа. На 10 февруари литър от този тип гориво се е търгувал за 2,71 лв., а в този момент цената е приблизително 2,77 лв. за литър. 

За обсъждания едномесечен интервал цената на пропан-бутана остана на същите равнища - 1,27 за литър. През този интервал е имало повишаване единствено с една стотинка в 3 дни от месеца, само че по-късно цената му се е прибирала на същите равнища.

За последния месец метанът е поевтинял с 14 стотинки за кг или минус 6,03 %. Тенденцията също е на поевтиняване. На 10 февруари метанът по бензиностанциите в страната е коствал 2,32 лв. за кг, а в този момент се продава приблизително за 2,18 лв. за кг.

Потърсен за коментар от Българска телеграфна агенция ръководителят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев предположи, че цените до Великденските празници ще се запазят към тези стойности, макар че по думите му е мъчно да се вършат прогнози.

Той уточни, че цените на суровия нефт и на тържищата на подготвени артикули се трансформират почти в рационален период. Общо взето облагата или загубата е минимална, сподели Бенчев. На въпрос дали от 1 март има смяна в цените на горивата поради окончателното отпадане на дерогацията (бел. реп. вносът на съветски петрол) на " Лукойл Нефтохим Бургас ", ръководителят на БПГА отговори, че това не е оказало никакво въздействие.

" Цените през последните 5-10 дни бяха в застой. Това повишаване, което казахте, то се е случило дори преди 1 март ", съобщи Бенчев. Според него дали цените на горивата по бензиностанциите ще се покачат, зависи от пазара.

" Ако нищо не се случи и няма повишаване, не виждам за какво и за Великденските празници би трябвало да има повишаване ", добави ръководителят на Българската петролна и газова асоциация. Според него всичко зависи от потреблението и от цената на суровия нефт.

Справка в уеб страницата на Fuelo демонстрира, че на бензиностанциите на " Лукойл " бензин A95H през днешния ден поевтинява с 1 стотинка - до 2,64 лв. за литър. Данните в профилираната платформа от последните 2 седмици демонстрират, че на 1 март бензинът е коствал 2,63 лв. за литър. При другите типове горива също не се виждат основни промени в цените на бензиностанциите на Лукойл ".

Средната цена на петрола на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) в петък се повиши леко до 83,08 $ за барел, осведоми през днешния ден петролният картел на уеб страницата си. В четвъртък един барел се продаваше за 82,71 $.

В същото време котировките на петрола усилиха загубите си от предходната седмица в азиатската търговия днес заради бавното търсене от Китай, въпреки продължаващите геополитически опасности към Близкия изток и Русия да лимитират спада, осведоми CNBC, зитирана от Pariteni.bg. Сортът Брент, който е референтен за Европа, отстъпи 48 цента или 0,6 на 100 до 81,60 $ за барел. Американският лек недопечен нефт намали цената си с 50 цента или 0,6 на 100 до 77,51 $ за барел.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР