За последните шест месеца бензинът по бензиностанциите в България е

...
За последните шест месеца бензинът по бензиностанциите в България е
Коментари Харесай

Добра новина за всички шофьори: Вижте цената на бензина!

За последните шест месеца бензинът по бензиностанциите в България е поевтинял с 36 стотинки за литър - или с 12,37 %. Това демонстрират данните на платформата " Фюело " (Fuelo). Ако на 22 ноември 2022 година бензин A95 се е продавал за 2,91 лв. за литър, то през днешния ден междинната му цена на дребно е 2,55 лв. за литър. За последния месец цената на бензина се е намалила с 4 стотинки за литър - или с 1,54 %, като наклонността е на застой в цената.

Дизелът за последните шест месеца е поевтинял с 86 стотинки за литър (25,75 на сто). На 22 ноември предходната година литър от този тип гориво се е търгувал за 3,34 лв., а в този момент цената е приблизително 2,48 лв. за литър, сочат още данните на " Фюело ". За последния месец дизелът е поевтинял с 20 стотинки (7,46 на сто), с наклонност към поевтиняване.

За обсъждания шестмесечен интервал се регистрира поевтиняване при пропан-бутана с 15,53 % или с 18 стотинки за литър. На 20 ноември той е коствал 1,16 лв. за литър, до момента в който сега е 98 стотинки за литър. За последния месец пропан-бутанът е поевтинял с 14 стотинки на литър, като при този тип гориво наклонността е към поевтиняване.

За една година цената на метана се е намалила с 1,10 лв. за кг (32,63 на сто), демонстрират още данните на " Фюело ". На 20 ноември 2022 година метанът по бензиностанциите в страната е коствал 3,34 лв. за кг, а в този момент се продава приблизително за 2,24 лв. за кг. За последния месец метанът е поевтинял с 0,33 лева./кг (минус 12,84 на сто), с наклонност за по-ниска цена.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев разяснява пред Българска телеграфна агенция, че в действителност има наклонност към намаляване на цените на горивата, само че интернационалният пазар е доста неустойчив.

" Всяка вест - за Бахмут, за украинските региони, за офанзива, всичко това въздейства нагоре и надолу, и в действителност заран се разсънваме с една наклонност към покачване, а следобяд, когато отворят западните и американски тържища, назад ", добави Терзиев. По думите му наклонността към поевтиняване на горивата може да се обърне доста бързо. Според него цените към този момент са " спокойни - на равнища от предвоенно време ", което е положителната вест.

" Не знаем какво ще стане, само че откровено се надяваме и ще изпитаме задоволство и успокоение, в случай че тези цени, които виждаме през днешния ден, а и през летния сезон, бъдат даже и по-ниски ", съобщи още ръководителят на БПГА. Той даде образец, че цената на тока за бизнеса към този момент се намалява, като миналата неделя е имало и часове с нулева цена за няколко часа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР