За последните по-малко от 12 месеца Агенцията за качество на

...
За последните по-малко от 12 месеца Агенцията за качество на
Коментари Харесай

Агенцията за качество на социалните услуги е санкционирала доставчика „А 2017“ ЕООД за множество нарушения в Дом „Св. Георги“ във Варна

За последните по-малко от 12 месеца Агенцията за качество на обществените услуги (АКСУ) е глобила частния снабдител на обществени услуги „ А-2017 “ ЕООД за многочислени нарушавания на законодателството при ръководството на Дом „ Свети Георги “ в град Варна. Към момента компанията няма право да дава обществени услуги, защото АКСУ е отказала да й издаде лиценз след 31.12.2021 година заради несъблюдение на условията на Закона за обществените услуги.

При инспекциите в Дома „ Свети Георги “ през юли и декември 2021 година Агенцията за качеството на обществените услуги е открила, че в нарушаване на закона в обществената услуга са настанени хора без декларирано предпочитание и персонален избор от тяхна страна. В тази връзка на шефа на компанията е формиран акт и е наложено административно наказване - санкция от 3000 лв.. Друго нарушаване е, че договорите за настаняване на хората не са подписани с тях, а с трети лица. Затова на шефа на „ А 2017 “ ЕООД е публикуван акт и е наложено административно наказване – санкция от 4500 лв.. Нарушителят не е направил заплащане и двете наказателни постановления са изпратени на Националната организация за приходите за събиране на вземанията.

По мотив молбата на доставчика на обществени услуги „ А 2017 “ ЕООД за издаване на лиценз за даване на обществени услуги за възрастни през януари 2022 година, АКСУ прави паралелни инспекции в Девня и Варна, където кандидат-доставчикът дава резидентни обществени услуги за възрастни хора в надтрудоспособна възраст, за пълнолетни хора с деменция и за пълнолетни хора с психологични разстройства. Установено е, че услугите не отговорят на стандартите за местонахождение и материална база, липсват нужните експерти за даване на качествена грижа и действия по отношение на самостоятелните потребности на хората.

При инспекциите е установено, че в дома във Варна са настанени хора с разнообразни болести, които са отвън целевите групи по заявките за издаване на лиценз. Смесването на групи хора с разнообразни потребности и нужда от друга грижа в обща среда е неприемливо по закон. В обществените услуги липсва щатна служба - обществен служащ, не са подписани и цивилен контракти с доктор и счетоводител. Друго нарушаване е, че в обществената услуга не се прави обществена работа. Задоволяват се само съществени витални потребности на настанените хора като хранене, помощ при тоалет, банкет на медикаменти и подпомагане за приемане на здравна помощ.

Заради многочислените нарушавания Агенцията за качество на обществените услуги отхвърля да издаде лиценз за даване на обществени услуги на „ А 2017 “ ЕООД. За решението е известен регионалния шеф на Варна.

През март 2022 година Агенцията за качество на обществените услуги открива, че макар неналичието на лиценз, Дом „ Свети Георги “ продължава да действа, което е нарушаване на закона. Поради това през април на доставчика са издадени два нови акта за административно нарушаване заради неспазване на наредбите на Закона за обществените услуги.

В резултат на установените многочислени нарушавания и поради сериозната им тежест Агенцията за качество на обществените услуги е сезирала неотложно следните способени органи:

· Прокуратура на Република България

· Върховна административна прокуратура

· Върховна касационна прокуратура

· Окръжна прокуратура – Варна

· Окръжна прокуратура – Пловдив

· Регионална здравна ревизия – Варна, Пловдив

· Областна дирекция по сигурност на храните – Варна

· Дирекция „ Инспекция по труда – Варна “

· Община Варна
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР