За последните пет години Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)

...
За последните пет години Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)
Коментари Харесай

За пет години КЗК открила 97 случая на нелоялна конкуренция

За последните пет години Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разгледала над 250 случая, свързани с нелоялна конкуренция на пазара. Броят им съставлява съвсем половината от решенията (общо 570) на Комисията по Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК)  за интервала 2019-2023 година.

Общата дефиниция в Закон за защита на конкуренцията дефинира нелоялната конкуренция като „ всяко деяние или безучастие при реализиране на стопанска активност, което е в несъгласие с добросъвестната комерсиална процедура и поврежда или може да повреди ползите на съперниците “ (чл. 29 от ЗЗК).

Законът категорично не разрешава:
Увреждането на положителното име на конкурентите;Въвеждане в заблуждение;Заблуждаваща и сравнителна реклама;Имитация;Нелоялно привличане на клиенти;Разгласяване на индустриални или търговски секрети.
В близо половината от решенията (117 случая или 46% от всички с този предмет) Комисия за защита на конкуренцията открива, че няма нарушаване и нелоялна конкуренция.

В 94 от случаите (37% от всички с този предмет) комисията открива осъществено нарушаване и нарушителя и постанова глоба. 

В интервала от 2019 до 2023 година в това число наложените наказания са за близо 30 млн. лв.. Трябва да се означи, че размерът на санкциите е % от оборота на фирмите, тъй че най-големите суми приказват по-скоро на размера на фирмата-нарушител, а не толкоз за тежестта на нарушаването. Разбира се, огромните компании имат по-голямо въздействие на съответните пазари и възможната щета върху конкуренцията е хипотетично по-значима. Някои от огромните вериги за хранителни артикули и тук са под прожекторите на регулатора като съществени участници на пазара.

Най-високата глоба образува половината сума, а седемте най-големи наказания, всяка за по над 500 хиляди лева, образуват 85% от общата сума на всички наложени санкции за нелоялна конкуренция. В седемте случая фирмите са глобени поради разнообразни нарушавания на възбраната – реплика, увреждане на положителното име на съперниците, сравнителна или заблуждаваща реклама.

Правят усещане множеството случаи на наказания поради реклама. Докато възбраната за заблуждаващата реклама е относително разбираема, тази за сравнителна реклама звучи многозначителна и ненапълно подлежаща на разнопосочни тълкования. Законът не разрешава реклама, която директно или индиректно разпознава съперника или предлагани от него артикули или услуги (чл. 34, алинея 1 от ЗЗК).

Същевременно сравнителната реклама се позволява, когато съпоставя артикули или услуги, задоволяващи идентични потребности или предопределени за една и съща цел (чл. 34, алинея 2, т. 2 от ЗЗК). Тази режисура е следващото доказателство за свръхдетайлното контролиране на пазарните субекти (ако някой въобще си избере този метод на реклама) и подценяването на рационалното държание на потребителите (ако някой въобще би го оценил). Остава въпросът и кои са случаите на нелоялна конкуренция, които са останали „ под радара “ на регулатора и не са оценени и прегледани.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР