За последните две години интересът към платформата за краткосрочно отдаване

...
За последните две години интересът към платформата за краткосрочно отдаване
Коментари Харесай

Какво отнема Аirbnb от пазара на наеми

За последните две години ползата към платформата за краткосрочно отдаване на жилища чартърен без медиатор - Аirbnb, набъбна доста и в България. Броят на обектите, които се отдават главно в София, растe с 80% годишно, а на покупко-продажбите - съвсем със 100%, демонстрират данните на платформата за столицата.

Високият и бърз приход за притежателите на парцели е главният им претекст да избират да отдават жилищата си чартърен краткосрочно на туристи пред обичайните дълготрайни покупко-продажби. От друга страна, точно тъй като главните консуматори са туристи, централната градска част е главният регион, в който се концентрират предлагането и търсенето на жилища в Airbnb. Брокерите се пробват да оценят по какъв начин това се отразява на пазара на наеми в София, където търсенето надвишава предлагането.

Да отседнеш в София

В София има съвсем 1900 обекта, които се отдават чартърен в услугата Airbnb. Броят им е доста по-малък спрямо други огромните градове в района - Белград, Букурещ, Атина и Истанбул. Средните цени за услугата обаче са съвсем идентични в тези градове, като другите сходства са, че обектите са ситуирани главно в центъра на града и множеството от тях са жилища, а над 60% от наемодателите отдават единствено по един обект.

Данните демонстрират, че повече от половината жилища, които се оферират и наемат, са с по една стая, като следват тези с по две, ателиетата, а жилищата с 3 стаи или повече се търсят и оферират минимум. Търсенето на споделени стаи също е ниско, като варира сред 1% (София) и доближава до 3 % (Истанбул). Също по този начин множеството от наемодателите в тези градове отдават по един обект (между 60 и 70%).

Отдаваните обекти в София са съсредоточени в центъра на града - в региона сред булевардите " Сливница ", " Васил Левски ", " Евлоги и Христо Георгиеви ", " Пенчо Славейков ", " Генерал Скобелев " и ул. " Опълченска ".

Най-важният фактор за това е, че главните клиенти на платформата са туристи, които желаят да посетят града и да прегледат забележителностите, а множеството от тях са в центъра. Високата централизация на услуги и атракции в региона както и ниската нужда от прилагане на градски превоз също са основни фактори за насищането на централната градска част с жилища за туристи.
 Какво лишава Аirbnb от пазара на наеми
© Мария Съботинова, Строителство Градът

Как се трансформира пазарът на наеми

София не е Лондон или Париж, където доста от кварталите имат какво да предложат на главния консуматор на Airbnb – екскурзианта, споделя Борис Павлов, който е шеф на Flat manager- една от фирмите, които оферират точно тази услуга.

Според неговите наблюдения друга причина за развиването на централната част е, че постоянно парцелите в центъра, които се отдават през Airbnb, биха имали невисок дълготраен наем, защото са на финален етаж, в здания без асансьор, без гараж и с лимитирана площ.

Павлов показва, че регионът към Женския пазар има капацитет да се трансформира в привлекателно място за туристи. За това обаче е належащо се приложи вярна тактика за развиването му, която включва освен вложения в инфраструктура и ремонт на фасадите на постройките, само че и в привличането на подобаващи заведения и търговски обекти.

Отдават се и парцели отвън центъра, само че при тези случаи зависят от повода за посещаване, като максимален резултат имат бизнес визитите, споделя Ивайло Касабов, шеф на компанията Guest.me, която също се занимава с ръководство и отдаване на парцели в платформата.

Касабов показва, че има интерес към парцелите към " Бизнес парк София " в " Младост ", както и в " Дружба ", поради близостта до Летище " София " и развиващия се като бизнес регион зона към 7-ми километър на " Цариградско шосе ".

В същото време жилищата в региона към Бизнеспарка по принцип са мощно търсени за наемане и покупка от работещите там, което в допълнение ускорява търсенето, разясняват брокери.

" Този интерес е стеснен във времето - от октомври до май, когато бизнесът е деен ", споделя Касабов за потребителите на платформата.

Данните от Аirbnb демонстрират и че има обекти, които се отдават в регионите, където обичайно цените на парцелите са високи - " Витоша ", " Изток ", " Яворов ".

Добрите страни на късите периоди

Реализираните покупко-продажби през уеб страницата на платформата от началото на тази година са 3 290. Това е огромен растеж по отношение на предходната година, когато броят им е бил 1 980. През 2015 година покупко-продажбите са били 1029, което е съвсем три пъти повече по отношение на 2014 година, когато с били 480.

Основната причина притежателите да отдават парцелите си през Аirbnb е по-високият приход. Съществени позитивни страни са и по-лесната събираемост на наемите, по-ниската обезценка на жилищата, по-лесната им поддръжка, както и че притежателите постоянно имат достъп до парцелите си и самите те могат да ги употребяват по-често.

Друга причина е, че доста от притежателите са имали неприятен опит с дълготрайно отдаване. " Имаме клиенти, които са се отказали от дълготрайни наеми поради проблематични наематели, неплатени сметки или неприятно поддържани парцели ", споделя и Борис Павлов. Друга причина за този " трансфер " към краткосрочно наемоотдаване още веднъж е по-високият приход, споделя той.

Активните консуматори, които отдават обекти в София, са 1 076, като 78% (837) от тях отдават по един обект, а останалите 22 ръководят повече от 2 обекта в уеб страницата. Средната цена за наем в София е 35 евро за нощ, колкото в Белград и Букурещ. В Атина обаче междинната цена е към 47 евро, само че там данните демонстрират, че предлагането и търсенето на наеми през Аirbnb е доста по-голямо.

Ефектите на растежа

Ръстът е забележителен, както в търсенето, по този начин и в предлагането, споделя Борис Павлов. Според него в цифровата епоха и споделената стопанска система е обикновено платформи като Airbnb да добият висока известност за малко време.

Естествено, бързата рентабилност обрисува Airbnb и сходните платформи като добра опция за инвестиция. Според Павлов за това спомагат ниските лихвени %, като в същото време недвижимите парцели са измежду дребното активи, които могат да донесат добра възвръщаемост. " Това води до неизбежно повишаване на цените на парцелите – напредък, който съгласно нас е към момента резистентен ", споделя той.

Павлов обаче поучава при пазаруването на по този начин наречените " капиталови парцели " да се търси мнението на профилирани компании.

Интересът към Airbnb има едва въздействие върху пазара на обичайните наеми, споделя Павлов. Това показват и брокери и имотни консултанти - пазарният дял на Airbnb и сходните услуги е прекомерно дребен, с цел да има доста въздействие. Според наблюденията на Павлов обектите, които се отдават през платформата, са под 2% от всички на пазара на наеми.
 Какво лишава Аirbnb от пазара на наеми
© Мария Съботинова, Строителство Градът

Ивайло Касабов счита, че след време ползата към услугата ще намалее. " Предлагането става все по-голямо, цените на обектите в Airbnb падат и търсенето надлежно се усилва. В един миг тази наклонност ще доближи до стадия, в който цените ще паднат толкоз, че за притежателите няма да е рентабилно да отдават парцелите си през платформата. Тогава и множеството от тях ще се върнат към обичайните дълготрайни наеми, споделя той.

По тази причина политиката на Flat Manager е да отхвърля ръководство на парцели, които са по-подходящи за обичайно отдаване чартърен. " Правим го в полза на клиентите, а и като мярка срещу несъразмерното нарастване на краткосрочните наеми ", показват от там.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Места за живеене (29)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР