За последните десет години са издадени осем наказателни постановления за

...
За последните десет години са издадени осем наказателни постановления за
Коментари Харесай

За 10 години: Осем глоби за слово на омразата

За последните 10 години са издадени осем наказателни постановления за слово на омразата, с които са наложени разнообразни по мярка наказания от 3000 до 10 000 лева . Това заяви Габриела Наплатанова, член на Съвета за електронни медии (СЕМ), по време на интернационалната конференция на тема „ Борба с антисемитизма и запазване на еврейското завещание “, проведена от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.

От тях три са доказани от съда , три са анулирани, едно не е обжалвано, а едно е обжалвано, само че по него производството още не е завършило, разясни Наплатанова. „ Става дума за най-пресния образец от тази година в риалити формат на БТВ, в който неведнъж е показан участник, който дава изявление и има татуировка на свастика. Това не заличено и ние го санкционирахме с санкция от 10 000 лева, само че наказателното разпореждане се апелира и досега съдът не се е произнесъл “, изясни тя и добави, че материалът е бил отстранен от уеб страницата на медийната група. По думите ѝ Съвет за електронни медии не е подминавал нито един сигнал. 

Законът лимитира Съвет за електронни медии единствено в полето на доставчиците на аудио-визуални медийни услуги , в това число и на платформи за видеосподеляне, изясни Наплатанова. „ Ние не може да се намесим в обществените мрежи, където самите консуматори би трябвало да контролират, блокират и рапортуват “, добави тя.  Според нея несъгласията в демократичните общества доста се задълбочават и се ускоряват деянията на слово на омразата. „ Ако ние не го изкореним от основа, то ще стане норма и ще стартира да събира почитатели “, сподели Габриела Наплатанова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР