За последните 30 дни най-много са поскъпнали масовият А-95 и

...
За последните 30 дни най-много са поскъпнали масовият А-95 и
Коментари Харесай

За месец най-много поскъпна масовият А-95

За последните 30 дни най-вече са поскъпнали всеобщият А-95 и най-луксозният бензин. Това демонстрира статистиката на уеб страницата fuelo.net.

От 15 май до 14 юни А-95 е нараснал междинната си цена с 27 ст. за литър от 3,05 до 3,32 лева или с 8,85%. Вчера на колонките той се продаваше от от 3,24 до 3,37 лева Супер бензинът А-100 е скочил за интервала с 26 стотинки от 3,40 до 3,66 лева за литър или 7,65%, като във вторник цените му варираха от 3,43 лева./л до 3,77 лева При нафтата за коли, и елементарният дизел и „ Премиум “ са качили цената си с по 17 ст. за литър надлежно до приблизително равнище от 3,41 лева./л и 3,75 лева Вчера дизелът бе по бензиностанциите от 3,27 до 3,49 лева./л.

За разлика от тези два типа горива, при пропан-бутана и метана наклонността е към поевтиняване,

въпреки и с малко При пропана цената е паднала с 4 ст. от 1,61 лева./л в средата на май до 1,57 лева - през вчерашния ден. Интересното е, че при този тип гориво, че 6 от огромните вериги бензиностанции поддържаха във вторник идентични цени от 1,59 лева./л и единствено една е под равнището от лев и половина за литър (1,48 лева./л), пише СЕГА.

Метанът пък се е намалил от 15 май с 2 ст. от 3,52 на 3,54 лева./кг. При него обаче разликите са доста огромни и доближават до 50 ст. - от 3,47 лева./кг до 3,97 лева, сочи още статистиката.

Според Симо Симов от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива в момента на пазара максимален проблем е дъмпингът. „ Това носи риск за оцеляване на доста от бензиностанциите, освен за дребните. Изявлението на Асен Василев, че се е схванал с „ Лукойл “ да дефинира цената по отношение на съветския нефт, а не по сорта Brent, както вършат останалите на пазара, значи точно дъмпинг на пазара. Комисия за защита на конкуренцията си мълчи за този дъмпинг. На процедура няма конкуренция и има риск някои вносители на горива да спрат доставките,

което ще заплаши националната ни сигурност, поради недостиг “, сподели той за „ Сега “. „ Горивата от склада (на едно - б. а) тези дни излизат по 3,30 лева./л с Данък добавена стойност. Реалната цена на колонка на дизела е към 3,45 лева./л, а на бензина А-95 - 3,35 лева “, споделя той. Справка в уеб страницата fuelo.net демонстрира, че за бензина от 10 от огромните търговци единствено 3 са много под тази граница - „ Лукойл “ (3,24 лева./л), VM Petroleum (3,26 лева./л) и Dieselor (3,27 лева.). При дизела единствено половината са близо или над 3,45 лева./л.

Симов счита, че част от малките бензиностанции са принудени да затворят, защото не могат да обезпечат задоволително оборотни средства за активността си.

„ Поскъпването на горивата към този момент толкоз огромно, че за една цистерна трябват доста пари. Големите хранилища продават против предплатено заплащане на цялото количество “, напомня той.

„ Картелът сред страната и „ Лукойл “ постоянно го е имало “, смята още търговецът.

„ Когато хазната се поопразни рафинерията подвига цената на горивата и по този метод има повече доходи от Данък добавена стойност. Сега пък сделката е да се продава по-евтино, само че няма по какъв начин да се случи, тъй като петролът в света нараства “, споделя Симов. Според него би трябвало да следваме образеца на Унгария с високи цени на горивата за чужденците. Припомняме, че на 9 юни еврокомисарят за промишлеността Тиери Бретон предизвести Унгария да спре използването на дискриминационни цени на горивата против транспортни средства с непознати регистрационни номера и заплаши със правосъдна процедура.

Относно изказванията за дъмпинг на пазара, ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев, сподели за „ Сега “, че за момента, който с каквито цени на горивата разполага ги предлага на пазара. „ Понятието дъмпинг би трябвало да бъде оценено най-малко от двама адвокати и да се види кой и по какъв начин го прави. Времената се тежки, цените на горивата са високи и никой не устоя на темпото “, добави той.

В отговор на въпрос на „ Сега “ от " Лукойл-България " разясниха, че изказванията за дъмпинг не отговорят на истината.

„ Независимо от извънредно нестабилната и изменяща се всекидневно пазарна конюнктура, се стремим да предложим най-хубавите условия. За страдание, нямаме право да разясняваме цени и ценова политика “, написа още в отговора от пресцентъра на компанията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР