За последните 10 години в България са присъдени общо 3,5

...
За последните 10 години в България са присъдени общо 3,5
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Какви са обезщетенията при лекарска грешка?

За последните 10 години в България са присъдени общо 3,5 млн. лева компенсации след каузи за лекарска неточност. Това разгласи в рубриката „ Чети етикета” юрист Мария Шаркова , експерт по здравно право.

Тя е направила разбор на делата, водени у нас от 2007 до 2017 година, в 147 съдилища.

През годините се усилва броят на делата по тъжби за лекарска неточност, демонстрират данните от разбора.

Най-рисковата компетентност е хирургията – най-често делата са против неточности на хирурзи, следват АГ-специалистите, зъболекарите и ортопедите.

Най-голямото обезщетение, присъдено у нас при сходно дело, е 400 000 лева и е за загуба на пенис. Става въпрос за интервенция на 1-годишно дете, което е заведено в болница за обрязване. Неправилно е употребен е електронож, стига се до изгаряне на пениса, който по-късно е отхвърлен, посочи юрист Шаркова.

За изгубена ръка има обезщетение от 80 000 лева, за крайник – 55 000, за матка – 50 000 лева и за око – 40 000 лева

Според Христина Николова от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето, която също е юрист по каузи за лекарски неточности, когато етичната комисия към Българския лекарски съюз (БЛС) и Медицинският одит си влязат във функционалностите, качеството на работата на медиците ще се увеличи.

Създателят на етичната комисия към БЛС проф. Милан Миланов й отговори, че юристите на пациентите нормално се движат по повърхността на нещата.

Много постоянно става въпрос за проблем в връзката сред лекари и пациенти, разяснява юрист Мария Шаркова и даде образец с дело против обявена тежка диагноза и прогноза за няколко месеца живот. Диагнозата се оказала неверна.

Вижте повече във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР