За последните 10 години българският износ за Китай се е

...
За последните 10 години българският износ за Китай се е
Коментари Харесай

Българският износ за Китай е нараснал с 10% за половин година

За последните 10 години българският експорт за Китай се е нараснал десетократно, а единствено през първите шест месеца на тази година нараства с 10% по отношение на същия интервал на 2017 година и възлиза на 366.7 млн. $. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов, при визитата си на българския щанд на Първото издание на Китайския интернационален панаир за вносни артикули /CIIE/, който се организира в Шанхай, оповестиха от Министерството на стопанската система.

Караниколов е на посещаване в Китай, отпред на бизнес делегация, в която влизат представители на 32 български компании-изложители, които показват своите артикули и услуги в секторите - хранително-вкусова индустрия, козметика и услуги. В първото издание на Китайския интернационален панаир за вносни артикули вземат участие над 130 страни, а българското национално присъединяване се провежда от Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия /ИАНМСП/ към Министерство на стопанската система.

Икономическият министър акцентира, че страната ни взе участие в Първото издание на Китайския интернационален панаир, за лансиране на българските артикули на китайския пазар. „ Считаме, че има още благоприятни условия за по-нататъшно разширение на българския експорт за Китай и ще продължим да работим интензивно тази наклонност да продължи и отсега нататък “, добави той. Българският щанд бе посетен персонално и от Европейския комисар за опазването на здравето и сигурността на храните Витенис Андриукайтис.

По време на формалната си аудиенция в Китай министър Караниколов организира среща с Джън Шанджие, секретар на гр. Нинбо. На срещата се реализира единодушие държавната компания Индустриални зони взаимно с град Нинбо да започват дейности по основаването в България на взаимна индустриална зона. Като първа стъпка, “Национална компания индустриални зони” ЕАД взаимно с китайските сътрудници ще приготвят и подпишат меморандум, в който дефинират съответните дейности, на страните.

Двамата разискаха и търговско-икономическото съдействие в границите на самодейността " 16+1 ". От 2014 година Нинбо е хазаин на годишното Експо за търговия и вложения във формат 16+1, в което Министерство на стопанската система посредством ИАНМСП провежда всяка година българско национално присъединяване. Изразена бе подготвеност за образуване на съществено присъединяване от български компании и през идната година.

Провеждането на Китайския интернационален панаир за вносни артикули (CIIE) беше оповестено от президента на Китай Си Дзинпин през май 2017 година в границите на Първия Диалог на високо равнище на форума “Един пояс, един път”, извършен в гр. Пекин. Организацията на форума се реализира от Министерството на търговията на Китай и особено Бюро, основано към министерството, както и от Община Шанхай. В първото издание на Китайския интернационален панаир за вносни артикули ще вземат участие над 130 страни, като всички държави-членки на Европейски Съюз ще вземат участие в ревюто.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР