За последните 10 години България е платила почти 15,8 милиона

...
За последните 10 години България е платила почти 15,8 милиона
Коментари Харесай

Горанов: България е платила 15,8 млн. лв. обезщетения за нарушени права на българите

За последните 10 години България е платила съвсем 15,8 милиона лв. компенсации по каузи, заведени в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург. Присъдите на тази институция осъждат нарушаване, осъществено от орган на държавна власт, народен съд или обществена администрация.

Най-голяма сума страната ни е платила през 2009 година – 3 534 000 лв., а най-малка през 2014 година – 346 566 лв.. За предходната година сме платили 1 725 200 лв.. Това излиза наяве от отговор на депутатски въпрос на финансовия министър Владислав Горанов.

„ Европейският съд по правата на индивида /ЕСПЧ/ е органът, пред който се завеждат делата, а министерството на правораздаването разполага само с информация за броя на комуникираните на българското държавно управление тъжби. Този брой не съответствува с общия брой на „ заведените каузи “, защото огромен брой от тях са оповестени за неприемливи или очевидно голословни без въобще да бъдат комуникирани на българската страна за мнение. Така комуникираните на българската страна тъжби от началото на 2009 година са 901 броя “, отбелязва финансовият министър.

За интервала от 2009 до 2019 година завършилите с решение на Съда в Страсбург правосъдни производства са 751 броя, а висящите са 150 броя. От завършилите 751 броя каузи пред Европейски съд по правата на човека, с неоправдателен темперамент са 457 броя.

„ Следва да се има поради, че броят на решенията, по които има погашение на обезщетение, е по-голям от 457 броя, колкото са неоправдателните решения. Това е по този начин, защото компенсациите са изплащат и по утвърдени от Европейски съд по правата на човека другарски съглашение и едностранни заявления за признание на нарушаване “, разяснява финансовият министър Владислав Горанов. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР