За последната година са били засегнати правата на стотици хиляди

...
За последната година са били засегнати правата на стотици хиляди
Коментари Харесай

Българският хелзинкски комитет: Правата на стотици хиляди българи бяха засегнати през 2020 г.

За последната година са били наранени правата на стотици хиляди български жители, измежду които правото на персонална независимост и сигурност, свободата на изложение, правото на напредване, правото на труд и обучение, както и правото на здраве. Това се показва в годишния отчет за правата на индивида на Българския хелзинкски комитет.

Пандемията е сложила под въпрос безусловността на главните човешки права и свободи . В най-неблагоприятна позиция се оказват уязвимите групи, които са били подложени на огромни ограничавания. За такива се показват блокадите на ромски квартали по време на пандемията и неналичието на механизми за изключване на избрани групи с увреждания от обсега на ограничаващите ограничения.

" В редица случаи управляващите употребяват противоепидемичните ограничавания, с цел да задушат сериозни политически и цивилен изяви против техни политики. Мерките провокираха периодически дисфункции в работата на правосъдната система ", написа в отчета.

Докладът показва и отправените рецензии към страната ни от интернационалните организации във връзка с правилата на правовата страна и зачитането на човешките права. Само за година Комитетът на министрите към Съвета на Европа е разгласил 4 резолюции против страната ни поради дълготрайно несъблюдение на решения на Европейския съд по правата на индивида.

От Българския хелзински комитет регистрират редовно нарушение на права по време на митингите с искане за оставка на държавното управление и основния прокурор.

" Още в първите дни на митингите през юли управляващите отхвърлиха да разграничават мирните протестиращи и провокаторите. Полицията неведнъж използва несъразмерна мощ, а извършени инспекции не доведоха до признание и санкциониране на полицейското принуждение. ", се споделя в отчета.

Друг проблеми, който показват от организацията е влошаващата се медийна независимост у нас . Те напомнят и рецензиите на " Репортери без граници " за безразличието на държавното управление по този въпрос.

Вижте целия отчет
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР