За последната година и половина в гинекологичното отделение на ,Мама

...
За последната година и половина в гинекологичното отделение на ,Мама
Коментари Харесай

Роботизираната онкогинекология е запазената марка на клиниката за майчино и детско здраве ,Мама и Аз`

За последната година и половина в гинекологичното поделение на,Мама и Аз‘, част от високотехнологичния болничен комплекс,Сърце и Мозък‘ са осъществени 1300 оперативни интервенции, една трета от които свързани с онкологични гинекологични болести. Освен общоприетата отворена и класическата лапароскопска хирургия в клиниката се ползва и роботизирана хирургия. „ С горделивост мога да заявя, че от близо година сполучливо развиваме и утвърдихме роботизираната хирургия като съществена методика при лекуването на онкогинекологичните болести. От няколко месеца болница ни има контракт и със здравната каса за робота da Vinci, което е в интерес на нашите пациенти “, осведоми доктор Любенов – конзолен хирург и шеф на отделението по обща и онкологична гинекология, който следва скоро да придобие подготовка и по здравна онкология.



„ Роботизираната хирургия е минимално инвазивна, с най-ниските равнища на травматичност и постоперативни болки. Възстановяването е бързо и пациентките могат да се върнат към нормалното си всекидневие във допустимо най-кратки периоди. Щастлив съм, че можем да предоставим най-хубавата грижа, в това число в региона на онкогинекологията “, разяснява експертът. Той посочи, че болница,Сърце и Мозък‘ е една от дребното в страната, които оферират мултидисциплинарно лекуване и наблюдаване на пациентите с онкологични болести. В комплексния онкологичен център, част от най-голямата мрежа от онкологични центрове и институти в Европа, ползва кардиоонкология, лъчелечение, радиохирургия, химиотерапия и онкогенетика, а признанието за екипите е на международно равнище.

Какви са преимуществата на робот-асистираните гинекологични интервенции с da Vinci пред останалите модерни хирургични интервенции?

„ Предимствата са доста, тъй като роботизираната система разрешава да преодоляваме огромна част от усложненията при лапароскопската хирургия. Благодарение на технологията сръчността на оператора се усилва, съгласуваност и визуализацията са усъвършенствани. Системите са проектирани по този начин, че посредством подобаващи хардуерни и софтуерни стратегии се отстраняват неволни трепвания на пръстите по-големи от 6 Hz. Това обезпечава лекост в осъществяването на процедури, изискващи висока точност. Всичко това основава облици с нараснала резолюция, които, съчетани с нараснала степен на независимост на придвижване и усъвършенствана умелост, доста покачват способността на хирурга да разпознава и дисецира (разделя, бел. ред.) анатомичните структури “, изяснява доктор Любенов. И показва, че роботът da Vinci не е просто машина, а осведомителна система с ръце, по-прецизни от човешките.



Д-р Александър Любенов, д.м., е водещ експерт в региона на акушерството и гинекологията в България. От 2019 година е сертифициран хирург за работа с роботизираната система da Vinci Xi в IRCAD в Страсбург, с повече от 400 интервенции. Има дълготраен опит в отворената, минимално инвазивната и роботизираната гинекологична хирургия, професионална подготовка и дееспособност по „ Диагностична и оперативна хистероскопия и лапароскопия в гинекологията “, колпоскопия, ехография в акушерството и гинекологията. Специализирал е в региона на минимално инвазивното лекуване на пациентки с рак на матката в Любляна, Словения.

Член е на БЛС, Българското сдружение по акушерство и гинекология, Българската асоциация по онкогинекология, Европейската асоциация по гинекологична ендоскопия (ESGE), Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия (SERGS).

Da Vinci хирургията може да се ползва при всички онкологични гинекологични болести като се изключи рака на външните полови органи, който е обект на класическата хирургия. Пациентите минават прелиминарен скрининг и по този метод дружно с лекаря се приготвят за оптималното лекуване, а методът към всеки пациент е строго самостоятелен.

„ Понастоящем роботизираните системи са най-подходящи в ранните стадии на онкологичните болести. Най-честите индикации за роботизирана гинекологична хирургия са при пациентки с рак на маточната шийка и ендометриума “, изяснява експертът. Споделя, че за жалост наблюденията му като доктор демонстрират, че процентът на случаите, диагностицирани в късни стадии, към момента е прекомерно висок. Причините са доста, само че неналичието на държавна тактика и незадоволителната здравна култура измежду популацията са измежду водещите. „ Затова няма да се уморим да молим – не подценявайте профилактиката, това е част от персоналната ни отговорност към нашето здраве. Напомням, че гинекологията е единствената компетентност, в която можем да ограничим съвсем изцяло отворената хирургия, в случай че болестта е диагностицирано в точния момент. “



Здравната каса напълно реимбурсира „ da Vinci “ хирургията за всички онкологични гинекологични болести, в това число и за доброкачествени тумори при случаи на пациентки с наднормено тегло.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР