За поредна година,в последния ден на февруари,целият свят изразява подкрепата

...
За поредна година,в последния ден на февруари,целият свят изразява подкрепата
Коментари Харесай

Сливен изрази подкрепа към хората с редки заболявания

За поредна година,в последния ден на февруари,целият свят показва поддръжката си към хората с редки болести. След двегодишно спиране поради коронавирус пандемията, Сливен през днешния ден също означи Международния ден на хората с редки заболявания. Гост на събитието, състояло се до постройката на Общината, бе кметът Стефан Радев. От името на сливенската общественост, той изрази съпричастност към всички хора, които се борят за живота и здравето си, и техните фамилии.

„ Разбираме какъв брой е мъчно всекидневието на всеки, който има заболяване и от какъв брой доста поддръжка и обич се нуждае, с цел да върви по своя път. Изразявам съпричастност и от името на Община Сливен към всички ваши начинания, които организирате на този ден, както и ежедневните ни старания, ориентирани към профилактика и подкрепяне живота и всекидневието на хората, страдащи от болести “, уточни още градоначалникът. Той пожела на всички здраве, сила, доста религия в утрешния ден и сбъднати фантазии.

От своя страна ръководителят на Националната асоциация по мукополизахаридоза - Десислава Христакева, която е майка на момче с рядко заболяване, благодари на кмета Стефан Радев, с чието подпомагане довечера, в символ на съпричастност, постройката на Общината ще бъде осветена в цветовете на дъгата. Христакева акцентира, че се вижда все по-голяма социална поддръжка посредством предоставяне на публичност и повече осведоменост за проблемите на засегнатите хора и достойния живот, който заслужават.По традиция през днешния ден беше ситуирана маса с осведомителни материали за редките болести. Точно в 13 ч., цветни балони полетяха и изпъстриха небето в символ на взаимност.

За първи път Денят се отбелязва през 2008 година на 29 февруари - „ рядка “ дата, която се случва единствено един път на четири години. Мотото тази година е „ Покажи своя цвят ”.

По света има над 8 000 такива болести, като единствено 5% от тях се лекуват. Броят на пациентите с редки болести в България не е прецизен, защото към момента няма указател за редки болести. Според Световната здравна организация в България, тези пациенти са близо 500 000 души и единствено към 10 000 се лекуват.

Навсякъде по света пациентски организации и техните сътрудници сплотяват старания за поощряване осведомеността за редки заболявания и за проблемите на милионите хора, наранени от тях. Националният Алианс поема водеща роля при организацията на събитията. Представители на сдружението координират събитията по места с поддръжката на доброволци и съидейници.

Организатор на събитията в Сливен е ръководителят на Националната асоциация па мукополизахаридоза - Десислава Христакева, със съдействието на Община Сливен.

--
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР