За поредна година София се включи в Международния ден без

...
За поредна година София се включи в Международния ден без
Коментари Харесай

Предложение: Всяка неделя да е ден без автомобили в София

За поредна година София се включи в Международния ден без коли. По този мотив синята зона за паркиране в столичния център е затворена сред 11 и 17 часа.
На доста места има коли в местата за платено почасово паркиране, само че те са там, тъй като са спрели още в петък вечер.
" Всяка неделя може да бъде оповестена за ден без коли. Вижте какъв брой е безшумно и прелестно, хората карат колела, разхождат се, снимат се на средата на улицата “, разяснява Милена Шопова за БГНЕС.
" През днешния ден има доста начинания. Днес имаме и сериозна самодейност от „ Европейска столица на спорта “ – имаме рисков фестивал. Младите хора го харесват. Много неправителствени организации и наши сътрудници се възползваха от освободения център, с цел да създадат пък свои начинания ", сподели кметът на София Йорданка Фандъкова, която даде повече информация за събитията, които съпътстват Международния ден без коли.
Тя изясни, че наоколо до Министерството на защитата има мобилна измервателна станция на Регионална инспекция за опазване на околната среда, която ще покаже, че в случай че се лишим въпреки и за малко от колите си въздухът на София ще стане по-чист.
Хората приветстваха самодейността и подчертаха, че би трябвало да се мисли за вид, подобен ден да има по-често.
" Ще е прелестно, в случай че в центъра няма коли. Твърде препълнено е. Колите замърсяват въздуха, въпреки всичко отделят нездравословни излъчвания ", съобщи Борис Тодоров.
" За центъра на София доста ги поддържам. Идеално е човек да може да се движи без автомобил. За мен най-хубавото решение за центъра на София е както е в Лондон, а точно всеки автомобил да заплаща такса за влизане и излизане от центъра. В Англия има многоетажни паркинги към центъра на града, където човек може да си остави автомобила и с градския превоз да стига до сърцето на града. Това може да се случи и в София. Трябва да се постави и завършек на това целият трафик да минава през центъра на града, с цел да стигне от една точка до друга. Така въздухът ще стане по-чист, а хората ще вървят повече пешком ", акцентира Мирослав Мавров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР